9 Ελληνίδες που πρέπει να γνωρίζετε! | Biology.gr

9 Ελληνίδες που πρέπει να γνωρίζετε!

  Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε σε κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες ανά τον κόσμο, με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές σε επιστημονικά περιοδικά μέχρι το 2016 (σύμφωνα με τον προσφάτως δημοσιευμένο πίνακα του Δρ. Ιωάννη Ιωαννίδη). Ξανακοιτάζοντας τον πίνακα αυτόν εστιάζουμε τώρα την προσοχή μας σε 9 Ελληνίδες που υπηρετούν με το έργο τους τον κλάδο των Βιοεπιστημών σε 6 κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, αποτελώντας παράδειγμα για κάθε νέο επιστήμονα!

  1. Δρ. Ελένη Βλασαρά –με 38000 βιβλιογραφικές αναφορές στο όνομά της!

helen_vlassaraΗ Δρ. Ελένη Βλασαρά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978 και μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα ολοκλήρωσε την ειδικότητά της στο “Internal Medicine” στο Πανεπιστήμιο Columbia. Συνέχισε τις σπουδές της, αποκτώντας και την ειδικότητα Ενδοκρινολογίας στο New York University Medical School και εν συνεχεία διατέλεσε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Βιοχημείας στο Rockefeller University. Σήμερα είναι Καθηγήτρια Γηριατρικής και Μοριακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

  Ερευνητικά έχει ασχοληθεί με το Διαβήτη και τα τελευταία χρόνια το έργο της εστιάζει στη μελέτη των Advanced Glycation Endproducts (AGEs) τα οποία αποτελούν τοξικά παραπροϊόντα που εντοπίζονται στις τροφές που καταναλώνουμε εξαιτίας του τρόπου μαγειρικής και διατήρησης. Όταν εισέρχονται στον οργανισμό μας συσσωρεύονται και αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών νόσων, αρθρίτιδας, οστεοπόρωσης,νόσων των νεφρών αλλά και Alzheimer’s. Η έρευνα της ομάδας της –εδώ και πάνω από μια δεκαετία-  έχει συμβάλλει τα μέγιστα στο χαρακτηρισμό αυτών των τοξικών προϊόντων και τη διαλεύκανση της συσχέτισής τους με τις παραπάνω ασθένειες. Επίσης η κ. Βλασαρά και οι συνεργάτες της έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού μέσω της ιστοσελίδας The AGE-less way”   σχετικά με αυτό το φαινόμενο που απειλεί έμμεσα αλλά σε σημαντικό βαθμό τη ζωή μας.

2. Δρ. Θάλεια Παπαγιαννοπούλου  –με 22000 βιβλιογραφικές αναφορές στο όνομά της!papayannopoulou

Η Δρ. Θάλεια Παπαγιαννοπούλου είναι επίσης απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και πήρε το Διδακτορικό της το 1965. Στη συνέχεια μετέβη στις ΗΠΑ για Μεταδιδακτορική  Έρευνα στον τομέα της Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Washington-Seattle. Το 1973 ανακηρύχτηκε NIH fellow/Senior fellow στον τομέα Αιματολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου και λίγα χρόνια αργότερα έγινε Καθηγήτρια Αιματολογίας στο  Πανεπιστήμιο Washington-Seattle. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διαφοροποίηση των ερυθροκυττάρων και τους μηχανισμούς ρύθμισης της μεταγραφής των γονιδίων των σφαιρινών. Επίσης μελετά μηχανισμούς που σχετίζονται με τη λειτουργία των αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων. Το έργο της ομάδας της έχει δημοσιευθεί σε πλήθος έγκριτων επιστημονικών περιοδικών και έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη διερεύνηση των μηχανισμών της αιμοποίησης τόσο σε φυσιολογικές συνθήκες όσο και σε περιπτώσεις ασθενειών.

3. Δρ. Κλέα Κατσουγιάννη   –με 19000 βιβλιογραφικές αναφορές στο όνομά της!klea_katsougianni

Η Δρ. Κλέα Κατσουγιάννη είναι Μαθηματικός. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στη στατιστική στο Brunel University και το London School of Economics. Έχει πάρει το Διδακτορικό της στις εφαρμογές της Στατιστικής στην Ιατρική Έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει διατελέσει Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στην ίδια Σχολή. Σήμερα είναι Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο King’s College του Λονδίνου και ασχολείται ερευνητικά με τις επιδράσεις των εξωγενών/περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων (πχ ατμοσφαιρική ρύπανση) στον οργανισμό. Αυτή τη στιγμή διευθύνει ένα δίκτυο μελετών –σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- που εστιάζει στις βραχυχρόνιες επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία (the APHEA network) ενώ συμμετέχει ενεργά και σε άλλα προγράμματα που αφορούν τις αλληλεπιδράσεις γονιδίων-περιβάλλοντος (AIRGENE), τις μακροχρόνιες επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ESCAPE), τις επιδράσεις της ρύπανσης σε ευαίσθητους υποπληθυσμούς (RUPIOH) και πολλά ακόμη σχετικά θέματα.

4. Δρ. Βιργινία Παπαϊωάννου –με 18000 βιβλιογραφικές αναφορές στο όνομά της!papaioannou_ve

  Η Δρ. Βιργινία Παπαϊωάννου είναι σήμερα καθηγήτρια Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της California, στο Davis και στη συνέχεια εκπόνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία. Το ερευνητικό της έργο εστιάζει στη μελέτη του γενετικού ελέγχου της εμβρυικής ανάπτυξης των θηλαστικών. Η ομάδα της έχει αναπτύξει και αξιοποιεί προηγμένη τεχνογνωσία προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα όπως ο καθορισμός της κυτταρικής γενεαλογίας και οι αλληλεπιδράσεις του αναπτυσσόμενου εμβρύου με τη μητέρα. Συνδυάζοντας την εφαρμοσμένη εμβρυολογία με τις προηγμένες μοριακές τεχνικές κατορθώνει να ιχνηλατεί γονίδια υπεύθυνα για τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού προτύπου του σώματος και να εντοπίζει μεταλλαγές που οδηγούν σε παθολογικές καταστάσεις.

5. Δρ. Εμμανουέλλα Γακίδου  –με 17000 βιβλιογραφικές αναφορές στο όνομά της!Gakidou

Η Δρ. Εμμανουέλλα Γακίδου σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Harvard και πήρε το Μεταπτυχιακό της στα Διεθνή Οικονομικά της Υγείας από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Harvard ολοκληρώνοντας το διδακτορικό της στη Διαχείριση της Υγείας το 2001. Στη συνέχεια. Σήμερα είναι Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Washington και ασχολείται με τα συστήματα υγείας –ιδιαίτερα των αναπτυσσόμενων χωρών- και με τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν σε αυτά ώστε να βελτιωθούν. Επίσης ασχολείται με την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην ιατρική περίθαλψη –ειδικά σε ό,τι αφορά αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

6. Δρ. Ελευθερία Μαράτου-Flier  –με 16000 βιβλιογραφικές αναφορές στο όνομά της!Eleftheria Maratos-Flier MD

  Η Δρ. Ελευθερία Μαράτου-Flier σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης  και εν συνεχεία Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai της Νέας Υόρκης  . Έχει μετεκπαιδευθεί και εργαστεί σε κορυφαία Πανεπιστήμια, όπως της Washington και το Harvard, ενώ το 1982 έγινε λέκτορας στο Harvard και συνέχισε να διδάσκει εκεί έχοντας γίνει από το 2010 Καθηγήτρια εκεί. Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στο ρόλο του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος στην διατροφική συμπεριφορά και τον έλεγχο της ομοιόστασης. Η ομάδα της μελετά μονοπάτια του υποθαλάμου και του ραβδωτού σώματος του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα το ρόλο της ορμόνης λεπτίνης  και του νευροπεπτιδίου MCH στη ρύθμιση της συμπεριφοράς και του σωματικού βάρους, καθώς έχει ανακαλύψει ότι το πεπτίδιο αυτό παίζει ρόλο στην όρεξη.

7. Δρ. Βασιλική Μπουσσιώτη –με 14000 βιβλιογραφικές αναφορές στο όνομά της!Boussiotis_Vicki

Η Δρ. Βασιλική Μπουσσιώτη  είναι Καθηγήτρια Ιατρικής στο Harvard και ασχολείται ερευνητικά με τους μηχανισμούς και τα σηματοδοτικά μονοπάτια που εμπλέκονται στη ρύθμιση της ανοσοαπόκρισης των Τ-λεμφοκυττάρων. Ειδικότερα ερευνά την ανοσοαπόκριση στις περιπτώσεις καρκίνου. Το εργαστήριό της έχει συμβάλλει ουσιαστικά σε πολύ σημαντικές ανακαλύψεις που αφορούν τα Τ- λεμφοκύτταρα και την ανοσοαπόκριση.

8. Δρ. Κάτια Γεωργοπούλου  –με 11000 βιβλιογραφικές αναφορές στο όνομά της!2014_Georgopoulos

  Η Δρ. Κάτια Γεωργοπούλου είναι Καθηγήτρια Δερματολογίας στο Harvard και στο Massachusetts General Hospital. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον αφορά τους μηχανισμούς με τους οποίους τα πολυδύναμα πρόδρομα αιμοποιητικά και επιθηλιακά κύτταρα αξιοποιούν ποικίλα προγράμματα γονιδιακής ρύθμισης προκειμένου να αποκτήσουν διαφορετική «μοίρα» κατά τη διαφοροποίηση. Κυρίως εστιάζουν στην επιγενετική ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης όπως αυτή πραγματοποιείται από τους παράγοντες με την ονομασία «Ίκαρος» που προσδένονται στο DNA.

9. Δρ. Στέλλα Τσίρκα  –με 6000 βιβλιογραφικές αναφορές στο όνομά της!

Stony Brook, NY; Stony Brook University: Stella Tsirka, PhD, Professor, Pharmacological Sciences and Vice Provost for Faculty Affairs

Η Δρ. Στέλλα Τσίρκα σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία εκπόνησε στο ίδιο Πανεπιστήμιο τη Διδακτορική της Διατριβή στη Βιοχημεία. Ακολούθως μετέβη στις ΗΠΑ για μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της California, στο San Francisco και στο πανεπιστήμιο Stony Brook. Από το 2000 είναι Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Stony Brook University. Το ερευνητικό της αντικείμενο αποτελεί η Νεύρο-ανοσολογία και συγκεκριμένα οι αλληλεπιδράσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος με το Ανοσοποιητικό, σε φυσιολογικές αλλά και παθολογικές καταστάσεις όπως ο τραυματισμός ή οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Η ομάδα της μελετά την αλληλεπίδραση των νευρώνων με τα μικρογλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου, μετά από διέγερση του ΚΝΣ, οπότε προκαλείται κυτταρικός θάνατος αλλά και αναδιοργάνωση των νευρωνικών συνάψεων.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.