Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Από το Genome και το Proteome στο…Connectome!

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος σαν ένα σύνολο από πολύχρωμες κλωστές…

   Το νέο στοίχημα για τους νευροεπιστήμονες είναι η όσο το δυνατόν πιο πλήρης αναπαράσταση και χαρτογράφηση, με χρήση απεικονιστικών μεθόδων, των νευρωνικών μονοπατιών και κυκλωμάτων του εγκεφάλου. Στόχος είναι η κατανόηση των μηχανισμών που ελέγχουν τη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και τη συμπεριφορά μας.

Tο Human Connectome Project (ΗCP), όπως ονομάζεται,  ξεκίνησε το 2009 και  χρηματοδοτείται και συντονίζεται  από το NIH και συγκεκριμένα από  τα πανεπιστήμια της Washington στο St.Louis , της Minnesota, της Οξφόρδης αλλά και το Laboratory of NeuroImaging  καθώς  και το  Martinos Center for Biomedical Imaging, του πανεπιστημίου του Harvard, το πανεπιστήμιο του Los Angeles και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης . Επίσης συμμετέχουν σε αυτό επιστήμονες και από άλλα πανεπιστήμια όπως το University of Chieti, G.D’Annuzio  και το Donders Institute, Radboud University Nijmegen.

   H αποκρυπτογράφηση του πολύπλοκου «δικτύου» του ανθρώπινου εγκεφάλου θα αποκαλύψει στους επιστήμονες τι είναι αυτό που κάνει το ανθρώπινο είδος μοναδικό αλλά και τι κάνει τον καθένα από εμάς πραγματικά  ξεχωριστό. Οι παραπάνω επιστημονικές ομάδες χαρτογραφούν το σύνολο των δικτύων των εγκεφάλων 1200 υγιών ατόμων χρησιμοποιώντας νευροαπεικονιστικές, μη επεμβατικές τεχνολογίες αιχμής. Η μελέτη αυτή θα τους δώσει ανεκτίμητες πληροφορίες για τις συνδέσεις που υπάρχουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τη σχέση τους με τη συμπεριφορά καθώς και τη συμβολή γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στη διαφοροποίηση των νευρωνικών μονοπατιών και της συμπεριφοράς κάθε ατόμου.

Μετωπική άποψη των 2 ημισφαιρίων τα οποία ενώνονται με το μεσολόβιο.

   Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη γίνει γνωστά στην επιστημονική κοινότητα. Έχουν χρησιμοποιηθεί τέσσερις νέες απεικονιστικές μέθοδοι (Magnetic Resonance Imaging) που δίνουν εντυπωσιακές εικόνες, όπως αυτή που βλέπετε πιο πάνω, πρωτοφανούς υψηλής ανάλυσης! Οι μέθοδοι «Resting state functional Magnetic Resonance Imaging (rfMRI)» και «diffusion imaging (dMRI)» μας δίνουν πληροφορίες για τη συνδεσιμότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η μέθοδος «Task-evoked fMRI» μας αποκαλύπτει πολλά για τις επιμέρους λειτουργίες του εγκεφάλου ενώ η μέθοδος «Structural MRI» συλλαμβάνει το σχήμα του αρκετά πολύπλοκου εγκεφαλικού φλοιού. Τα δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με τη νευροβιολογία της συμπεριφοράς αποτελούν τη βάση για τη συσχέτηση των κυκλωμάτων του εγκεφάλου με ατομικές διαφορές στη νόηση, την αντίληψη και την προσωπικότητα.

 Η πλήρης χαρτογράφηση του υγιούς ανθρώπινου εγκεφάλου με επιπλέον δεδομένα και από τις μέθοδους της μαγνητοεγκεφαλογραφίας και ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, θα ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές μελέτες των νευρωνικών κυκλωμάτων κατά την ανάπτυξη, τη γήρανση, καθώς και σε περιπτώσεις ασθενειών ή διαταραχών του εγκεφάλου όπως η δυσλεξία, η κατάθλιψη, οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές και η σχιζοφρένεια.

Πηγή κειμένου και εικόνων.. 

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.