Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρξουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ορισμένων τύπων μαύρης σοκολάτας. Τα ευρήματα από δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Experimental Biology 2018 στο Σαν Ντιέγκο δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (το λιγότερο 70% κακάο και 30% βιολογική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο) έχει θετικές επιδράσεις στα επίπεδα άγχους, τη διάθεση, τη μνήμη και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ είναι γνωστό ότι το κακάο είναι μια σημαντική πηγή φλαβονοειδών, αυτή είναι η πρώτη φορά που το αποτέλεσμα έχει μελετηθεί σε ανθρώπους για να προσδιοριστεί πώς μπορεί να ωφελήσει την ενδοκρινική και καρδιαγγειακή υγεία.

Ο Lee S. Berk, ο DrPH,  κοσμήτορας των ερευνητικών υποθέσεων στο School of Allied Health Professions και και ερευνητής στον τομέα της ψυχοευροανοσολογίας και της επιστήμης των τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Loma Linda, ήταν ο κύριος ερευνητής και στις δύο μελέτες.

“Για χρόνια, εξετάσαμε την επίδραση της μαύρης σοκολάτας στις νευρολογικές λειτουργίες από την άποψη της περιεκτικότητας σε ζάχαρη – όσο περισσότερο ζάχαρη, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε”, δήλωσε ο Berk. “Αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάσαμε την επίδραση μεγάλων ποσοτήτων κακάου σε δόσεις τόσο μικρές όσο οι κανονικές σοκολάτες στους ανθρώπους για σύντομες ή μεγάλες χρονικές περιόδους και ενθαρρύνεται από τα ευρήματα. ότι όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του κακάο, τόσο πιο θετική είναι η επίδραση στη γνώση, στη μνήμη, στη διάθεση, στην ανοσία αλλά και σε άλλες διεργασίες του οργανισμού».

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κακάο είναι εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη μέσα, με γνωστούς μηχανισμούς επωφελείς για τον εγκέφαλο και την καρδιαγγειακή υγεία. Τα ακόλουθα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε ζωντανές συνεδρίες αφίσας κατά τη διάρκεια της συνάντησης της πειραματικής βιολογίας 2018:

Μαύρη Σοκολάτα (70% Κακάο) επηρεάζει την έκφραση των ανθρώπινων γονιδίων: Το κακάο ρυθμίζει την κυτταρική ανοσοαπόκριση, τη νευρική σηματοδότηση και την αντίληψη

Αυτή η πειραματική δοκιμή πιλοτικής σκοπιμότητας εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο 70% στην έκφραση γονιδίων σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με έμφαση στις προ- και αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση κακάο ρυθμίζει τις πολλαπλές ενδοκυτταρικές οδούς σηματοδότησης που εμπλέκονται στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων, την κυτταρική ανοσοαπόκριση και τα γονίδια που εμπλέκονται στη νευρική σηματοδότηση και στην αισθητηριακή αντίληψη – τα τελευταία πιθανώς συνδέονται με τα φαινόμενα της υπερπλαστικότητας του εγκεφάλου.

Αυτή η μελέτη αξιολόγησε την ανταπόκριση του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) στην κατανάλωση 48 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας (70% κακάο) μετά από μια μικρή χρονική περίοδο (30 λεπτά) και μετά από μια μακρά χρονική περίοδο (120 λεπτά), σε διαμόρφωση εγκεφαλικών συχνοτήτων 0-40Hz. Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η υπερκατανάλωση 70% κακάο ενισχύει τη νευροπλαστικότητα και συμβάλλει θετικά στη συμπεριφορά και την υγεία του εγκεφάλου.

Ο Berk δήλωσε ότι οι μελέτες απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, ειδικά για τον προσδιορισμό της σημασίας αυτών των επιδράσεων στα ανοσοκύτταρα και στον εγκέφαλο σε μεγαλύτερους πληθυσμούς μελέτης. Περαιτέρω έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την επεξεργασία των μηχανισμών που μπορεί να εμπλέκονται στη σχέση αιτίου-αποτελέσματος εγκεφάλου-συμπεριφοράς με κακάο σε αυτή την υψηλή συγκέντρωση.

Η μαύρη σοκολάτα εκτός από τον εγκέφαλό μας, έχει θετική επίδραση και στη λειτουργία της καρδιάς. Μπορεί να φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά η μαύρη σοκολάτα είναι καλή για εσάς και οι επιστήμονες τώρα ξέρουν το γιατί. Συμβάλλει στην αποκατάσταση της ευκαμψίας στις αρτηρίες, ενώ επίσης εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να κολλήσουν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων Τόσο η αρτηριακή δυσκαμψία όσο και η πρόσφυση των λευκών αιμοσφαιρίων είναι γνωστοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση. Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αύξηση της περιεκτικότητας σε φλαβανόλη της μαύρης σοκολάτας δεν άλλαξε αυτό το αποτέλεσμα.

«Προσφέρουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της επίδρασης της κατανάλωσης σοκολάτας στην αγγειακή υγεία και δείχνουμε ότι η αύξηση της περιεκτικότητας σε φλαβανόλη δεν έχει καμία πρόσθετη ευεργετική επίδραση στην αγγειακή υγεία», δήλωσε ο Diederik Esser, Ph.D., ερευνητής που εμπλέκεται στην εργασία από το  Ινστιτούτο Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία. “Ωστόσο, αυτό το αυξημένο περιεχόμενο φλαβανολίνης επηρέασε σαφώς τη γεύση και ως εκ τούτου το κίνητρο για να μπορέσει κάποιος να φάει αυτές τις σοκολάτες. Έτσι, η μαύρη πλευρά της σοκολάτας είναι υγιεινή .”

Για να γίνει αυτή η ανακάλυψη, οι Esser και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν 44 μεσήλικες υπέρβαρους άνδρες σε δύο περιόδους τεσσάρων εβδομάδων καθώς καταναλώνουν 70 γραμμάρια σοκολάτας την ημέρα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν είτε ειδική μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη είτε σοκολάτα που παράγεται τακτικά. Και οι δύο σοκολάτες είχαν παρόμοια περιεκτικότητα σε μάζα κακάο. Πριν και μετά από τις δύο περιόδους παρέμβασης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ποικίλες μετρήσεις χρησιμοποιώντας δείκτες που είναι σημαντικοί για αγγειακή υγεία. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποφύγουν ορισμένα ενεργειακά πυκνά προϊόντα διατροφής για να αποτρέψουν την αύξηση του σωματικού βάρους. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν επίσης τις αισθητικές ιδιότητες της σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη και της σοκολάτας με φυσιολογική περιεκτικότητα και συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα  για κατανάλωση αυτών των σοκολάτων κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

“Η επίδραση που έχει η μαύρη σοκολάτα στο σώμα μας είναι ενθαρρυντική όχι μόνο επειδή μας επιτρέπει να την καταναλώνουμε με λιγότερη ενοχή, αλλά και γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτικό εργαλείο  αλλά με καλύτερα και πιο συνεπή αποτελέσματα, “δήλωσε ο Gerald Weissmann, MD, επικεφαλής του περιοδικού The FASEB Journal. “Μέχρι να αναπτυχθεί το «φάρμακο μαύρη σοκολάτα», θα πρέπει απλώς να το κάνουμε με αυτό που μας έχει δώσει η φύση!”

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.