Θεραπεία με διαγονιδιακό δέρμα | Biology.gr

Το ραδιενεργό ρουθήνιο πάνω από την Ευρώπη

Το ρουθήνιο-106 είναι ένα ισότοπο το οποίο παράγεται κυρίως για ιατρικούς λόγους και από τις μετρήσεις που κάνουμε και από τα δίκτυα επαγρύπνησης, στα οποία συμμετέχουμε, δόθηκε σήμα ότι βρέθηκε στο Μιλάνο, οπότε αμέσως ελέγξαμε τα δικά μας φίλτρα και όντως κι εμείς εντοπίσαμε αυτό το στοιχείο“, δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης, για τη ραδιενέργεια που εντοπίστηκε στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας.

Το ρουθήνιο-106 εντοπίστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από διάφορα ευρωπαϊκά δίκτυα που ασχολούνται με την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ραδιενεργού μόλυνσης σε επίπεδα μερικών milliBecquerels ανά κυβικό μέτρο αέρα. Οι έρευνες του Εθνικού Iνστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (Institut de radioprotection et de sûreté nucléaire, IRSN) καθιστούν δυνατή την παροχή πληροφοριών σχετικά με την πιθανή θέση της πηγής της απελευθέρωσης καθώς και τη σειρά των ποσοτήτων που απελευθερώνονται. Μόλις έλαβε γνώση των πρώτων ανιχνεύσεων του Ruthenium 106 στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης, το IRSN κινητοποίησε όλα τα μέσα του για την ακτινολογική παρακολούθηση της ατμόσφαιρας και πραγματοποίησε τακτική ανάλυση των φίλτρων από τους σταθμούς παρακολούθησης. Για την περίοδο από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου 2017, μόνο οι σταθμοί του Seyne-sur-Mer, της Νίκαιας και του Ajaccio αποκάλυψαν την παρουσία του Ruthenium 106 σε ίχνη. Από τις 13 Οκτωβρίου 2017, το Ruthenium 106 δεν ανιχνεύεται πλέον στη Γαλλία. Τα αποτελέσματα μετρήσεων από ευρωπαϊκούς σταθμούς που ανακοινώθηκαν στο Ινστιτούτο από τις 3 Οκτωβρίου 2017 επιβεβαίωσαν την παρουσία του Ruthenium 106 στην ατμόσφαιρα της πλειονότητας των ευρωπαϊκών χωρών. Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν για περιόδους δειγματοληψίας μετά την 6η Οκτωβρίου 2017, έδειξαν σταθερή μείωση των επιπέδων Ruthenium 106, τα οποία επί του παρόντος δεν ανιχνεύονται πλέον στην Ευρώπη. Τα επίπεδα συγκέντρωσης του Ruthenium 106 στην ατμόσφαιρα που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία δεν έχουν καμία συνέπεια για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες που παρέχονται από το Météo France και τα αποτελέσματα μετρήσεων που είναι διαθέσιμα στις ευρωπαϊκές χώρες, το IRSN πραγματοποίησε προσομοιώσεις για να εντοπίσει τη ζώνη απελευθέρωσης, για να αξιολογήσει την ποσότητα ρουθηνίου που απελευθερώθηκε, καθώς και την περίοδο και τη διάρκεια της απελευθέρωσης.

Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τα αποτελέσματα που έχουν ληφθεί και επιβεβαιώνει ότι η πιο εύλογη ζώνη απελευθέρωσης βρίσκεται ανάμεσα στο Βόλγα και στα Ουράλια Όρη χωρίς να είναι δυνατόν, με τα διαθέσιμα δεδομένα, να προσδιοριστεί η ακριβής θέση του σημείου έκλυσης. Πράγματι, σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή η προσομοίωση απελευθέρωσης ρουθηνίου καθιστά δυνατή την καλύτερη αναπαραγωγή των μετρήσεων που λαμβάνονται στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα από κάποιο ατύχημα στη Ρωσία ή το Καζακστάν προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα το ραδιενεργό νέφος του χημικού στοιχείου ρουθήνιο-106, που ανιχνεύτηκε στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- σχεδόν όλο τον Οκτώβρη.

Χάρτης που δείχνει την αξιοπιστία της προέλευσης της απελευθέρωσης:

 Η ποσότητα Ruthenium 106 που απελευθερώνεται υπολογίζεται με προσομοιώσεις IRSN, είναι πολύ σημαντική μεταξύ 100 και 300 teraBecquerels. Η απελευθέρωση, τυχαία σε σχέση με την ποσότητα που απελευθερώθηκε, θα είχε συμβεί κατά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2017.

Λόγω των ποσοτήτων που απελευθερώθηκαν, οι συνέπειες ενός ατυχήματος αυτού του μεγέθους στη Γαλλία θα έπρεπε να εφαρμόσουν τοπικά μέτρα προστασίας των πληθυσμών σε ακτίνα της τάξης των λίγων χιλιομέτρων γύρω από τη θέση της απελευθέρωσης.

Για τα τρόφιμα, η υπέρβαση των μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων (1250 Bq / kg για το Ruthenium 106 για μη γαλακτοκομικά προϊόντα) θα παρατηρηθεί σε αποστάσεις της τάξεως των δεκάδων δεκάτων χιλιομέτρων γύρω από τη θέση της απελευθέρωσης.

Η πιθανότητα υπέρβασης των μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων κοντά στο χώρο του ατυχήματος οδήγησε το IRSN να μελετήσει το σενάριο του ελέγχου των τροφίμων από αυτή την περιοχή. Από την ανάλυση αυτή, το IRSN θεωρεί, αφενός, ότι η πιθανότητα μόλυνσης τροφίμων (ιδίως μανιταριών) από το Ruthenium 106 κοντά στην πηγή απελευθέρωσης είναι εξαιρετικά χαμηλή κι αφετέρου, ο πιθανός κίνδυνος για την υγεία που συνδέεται με αυτό το σενάριο είναι επίσης πολύ χαμηλός. Επομένως, δεν φαίνεται αναγκαίο να εφαρμοστούν συστηματικοί έλεγχοι της μόλυνσης των εισαγόμενων τροφίμων.

Ο κ. Ελευθεριάδης, τόνισε πως αυτό το στοιχείο εντοπίστηκε σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά η συγκέντρωσή του παραμένει πολύ μικρή. Oι Έλληνες επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί καθώς η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έχει ήδη ανακοινώσει ότι το ρουθήνιο-106 δεν είναι πια ανιχνεύσιμο στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.