Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Το μαγνητικό πεδίο καθορίζει πού θα γεννηθεί ένα χελωνάκι;

turtle

 

   Τα μαγνητικά πεδία είναι αυτά που οδηγούν τις θαλάσσιες χελώνες του είδους Caretta caretta (loggerhead sea turtle) να βρουν το δρόμο προς το «σπίτι», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology.  Όπως είναι γνωστό, ο πυρήνας της Γης παράγει μαγνητικό πεδίο, το οποίο καθιστά τον πλανήτη μας έναν τεράστιο μαγνήτη. Οι μαγνητικές γραμμές αυτού του «μαγνήτη» κινούνται από το Νότιο Πόλο προς τον Βόρειο Πόλο. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως ο Νότιος Πόλος συμπίπτει με τον βόρειο μαγνητικό πόλο και ο Βόρειος Πόλος με τον νότιο μαγνητικό πόλο.

POLes

  Έχει βρεθεί πως αρκετά ζώα –όπως τα πουλιά και οι χελώνες, που μας απασχολούν εδώ- διαθέτουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τη δύναμη και την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου, τα οποία είναι ιδιαίτερα για κάθε σημείο της Γης!  Tο μαγνητικό πεδίο της Γης είναι σε συνεχή ροή, ωστόσο οι θαλάσσιες χελώνες το χρησιμοποιούν για την πλοήγησή τους στον ανοιχτό ωκεανό. Μέχρι σήμερα δεν είχε μελετηθεί τόσο πολύ η αίσθηση του προσανατολισμού με βάση το μαγνητικό πεδίο αλλά φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος τρόπος με τον οποίο τα ενήλικα θηλυκά ξαναβρίσκουν το δρόμο για το σπίτι. Οι J. Roger Brothers και Kenneth Lohmann από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας  υπέθεσαν ότι αν οι χελώνες αξιοποιούν ξανά τα μαγνητικά πεδία προκειμένου να επιστρέψουν στις παραλίες όπου γεννούν τα αυγά τους, τότε ενδεχόμενες αλλαγές στα μαγνητικά αυτά πεδία θα επηρεάσουν και το σημείο όπου θα πάνε οι μέλλουσες μητέρες. Πιο συγκεκριμένα μια αλλαγή στην απόσταση μεταξύ των μαγνητικών διευθύνσεων ή των οριογραμμών σε μια παραλία, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της πυκνότητας των φωλιών της Caretta caretta.

little

  Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα για τη θέση φωλιών της  Caretta caretta –κατά μήκος της ακτής της Florida- που είχαν καταγράψει εθελοντές, καθώς και τις συντεταγμένες των μαγνητικών πεδίων, για διάστημα 19 ετών, και διαπίστωσαν ότι όταν οι αποστάσεις μεταξύ των μαγνητικών γραμμών μίκραιναν, τότε μειωνόταν αντίστοιχα και η απόσταση μεταξύ των φωλιών. Όταν τα πεδία μετακινούνταν έτσι ώστε να αυξάνεται η απόσταση μεταξύ των μαγνητικών οριογραμμών τότε οι φωλιές ήταν περισσότερο διεσπαρμένες στο χώρο της παραλίας. «Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν σαφώς ότι οι θαλάσσιες χελώνες αξιοποιούν τα μαγνητικά πεδία της Γης προκειμένου να εντοπίσουν τα σημεία όπου θα εναποθέσουν τα αυγά τους», λένε οι συγγραφείς του άρθρου. Επιπλέον εφόσον και άλλα είδη αξιοποιούν τα γήινα μαγνητικά πεδία προκειμένου να προσανατολιστούν –όπως για παράδειγμα τα πουλιά- η υπόθεση ότι οι χελώνες καταγράφουν και αποθηκεύουν τις πληροφορίες από τα μαγνητικά πεδία από την γέννηση μέχρι και την ενηλικίωσή τους, μπορεί να μας ωθήσει προς τη διερεύνηση του τρόπου μετανάστευσης και άλλων ειδών.

Χωρίς τίτλο

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.