Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Τα βακτήρια του μελιού … κατά της ακμής

melises kai bacteria 2Η θρεπτική αξία του μελιού είναι ευρέως γνωστή και γι αυτό χρησιμοποιείται όχι μόνο ως γλυκαντική ουσία, αντί της ζάχαρης, αλλά και στο μαγείρεμα, σε σάλτσες, σως για σαλάτες κά. Το ακατέργαστο μέλι – πολλές χιλιάδες χρόνια πριν υποστεί την κατεργασία για να μετατραπεί στο μέλι που καταναλώνουμε σήμερα χρησιμοποιούνταν ως φαρμακευτικό ελιξίριο, για την αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση του, ως εξαιρετικό καθαριστικό για πληγές και θεραπεία ενάντια σε μολύνσεις.

«Τα βακτήρια του μελιού»  – είναι τα νέα αντιβιοτικά;

Επομένως θα πρέπει να περιέχει κάποιο αντιμικροβιακό συστατικό. Αυτό το συστατικό θέλησαν να ανακαλύψουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Lund  στη Σουηδία και έτσι ξεκίνησαν μια μελέτη που τους οδήγησε στην ταυτοποίηση μιας μοναδικής ομάδας 13 στελεχών βακτηρίων του γαλακτικού οξέος (Lactic Acid Bacteria), μέσα στο φρέσκο μέλι, τα οποία προέρχονταν από το στομάχι των μελισσών!

  Δοκιμάστηκε η δραστικότητα αυτών των βακτηρίων έναντι σοβαρών ανθρώπινων παθογόνων, ανθεκτικών σε γνωστά αντιβιοτικά, όπως ο methicillin-resistant Stafylococcus aureus (MRSA), η Pseudomonas aeruginosa και ο vancomycin-resistant Enterococcus (VRE). Αποδείχθηκε ότι όταν τα «βακτήρια του μελιού» έρχονταν σε επαφή in vitro με τα παθογόνα αυτά, τα εξουδετέρωναν όλα!

   Η δραστικότητα των βακτηρίων του μελιού δοκιμάστηκε in vivo σε άλογα που έφεραν επίμονες πληγές και άρα ήταν μολυσμένα. Τα βακτήρια αναμίχθηκαν με μέλι και χορηγήθηκαν στα άλογα, στα οποία όλες οι προηγούμενες θεραπείες είχαν αποτύχει. Και τα βακτήρια του μελιού έκαναν πάλι το θαύμα τους επουλώνοντας τις πληγές!

   Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα θεαματικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται στο ευρύ φάσμα δραστικών ουσιών που περιέχεται στο μείγμα.

   «Τα αντιβιοτικά περιέχουν το καθένα, συνήθως, μια δραστική ουσία αποτελεσματική μόνο έναντι ενός μικρού φάσματος βακτηρίων. Όταν τα 13 στελέχη βακτηρίων που περιέχονται στο μέλι χορηγηθούν ζωντανά στο σημείο της μόλυνσης, μπορούν να παράγουν και να εκκρίνουν τα κατάλληλα αντιμικροβιακά συστατικά ανάλογα με την περίπτωση. Αυτή η «τακτική» εξάλλου έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στο βάθος του χρόνου, μια και φαίνεται ότι τα βακτήρια αυτά προστατεύουν τις μέλισσες και το μέλι από άλλους πιθανά βλαβερούς μικροοργανισμούς. Ωστόσο, το επεξεργασμένο και συσκευασμένο μέλι που καταναλώνουμε δεν περιέχει ζωντανά τα παραπάνω βακτήρια και συνεπώς έχει χάσει μεγάλο μέρος των θεραπευτικών του ιδιοτήτων» εξηγεί ο Tobias Olofsson. Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει περαιτέρω, μελέτες προκειμένου να διερευνηθεί η κλινική χρησιμότητα των «βακτηρίων του μελιού» σε τοπικές μολύνσεις σε ανθρώπους και ζώα. Μια μάσκα προσώπου με βάση το μέλι ίσως είναι η καλύτερη λύση  στην αντιμετώπιση της (βακτηριακής) ακμής

   Τα ευρήματα θα έχουν ουσιαστική σημασία και συμβολή στη θεραπεία, τόσο για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πρόσβαση σε ακατέργαστο μέλι είναι πιο εύκολη όσο και για τις χώρες του Δυτικού κόσμου, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί το πρόβλημα της ανθεκτικότητας πολλών επικίνδυνων στελεχών βακτηρίων στα ήδη υπάρχοντα αντιβιοτικά και αναζητούνται νέες λύσεις!

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.