Οι 10 καλύτερες ανακαλύψεις για το 2018

Μπορεί να μας σώσει μισός βαθμός;

Αυτό είναι το έτος που μάθαμε ότι η Συμφωνία του Παρισιού για τη θέρμανση του πλανήτη το 2015 δεν θα είναι αρκετή για να αποτρέψει σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και ένας νέος τομέας έρευνας δηλώνει ρητά ότι μερικά ακραία καιρικά φαινόμενα που οδηγούν στις κλιματικές αλλαγές προκαλούνται από τον άνθρωπο. Αυτή  κατέστησε σαφές ότι η αλλαγή του κλίματος δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχήσει στις επόμενες δεκαετίες καθώς είναι ήδη εδώ και θα πρέπει να λάβουμε μέτρα ώστε να την αποτρέψουμε.

Γενετικά μωρά

Ένας Κινέζος επιστήμονας εξέπληξε τον κόσμο στα τέλη Νοεμβρίου υποστηρίζοντας ότι δημιούργησε τα πρώτα μωρά που έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία. Πολλοί ερευνητές και ηθικοί θεωρούν ότι η εμφύτευση εμβρυϊκών γονιδίων που δημιουργούν γονίδια για τη δημιουργία μωρών είναι πρόωρη και εκθέτει τα παιδιά σε περιττούς κινδύνους για την υγεία. Οι επιστήμονες φοβούνται επίσης τη δημιουργία “μωρών κατά παραγγελία”, δηλαδή μωρών που θα φέρουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά .

Η γενετική επιλύει τα εγκλήματα

Το 2018, οι ποινικοί ανακριτές στις Ηνωμένες Πολιτείες αγκάλιασαν τη γενετική γενεαλογία, μια ιατροδικαστική τεχνική για την ανίχνευση υπόπτων μέσω των οικογενειακών δέντρων τους, για την επίλυση παλαιών  περιπτώσεων που είχα αρχειοθετηθεί καθώς είχαν παραμείνει ανεξιχνίαστες και μερικών νέων εγκλημάτων. Όμως, αυτός ο νέος τύπος ερευνητικού έργου με βάση το DNA έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη γενετική μυστικότητα και τις αστυνομικές διαδικασίες.

Μια μακρινή πηγή νετρίνων

Μυστηριώδη σωματίδια που ονομάζονται νετρίνα συνεχώς εισέρχονται στη Γη από το διάστημα. Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει από πού προέρχονται ακριβώς τα νετρίνα με την υψηλότερη ενέργεια. Φέτος, οι επιστήμονες πλησίασαν στην ανακάλυψη μιας πιθανής πηγής: είναι ένας λαμπερός κοσμικός φάρος που ονομάζεται blazar. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα νέο πεδίο αστρονομίας που συνδυάζει πληροφορίες που συλλέγονται από τα νετρίνα και το φως.

Βρέθηκε ο κρατήρας επιπτώσεων στις κλιματικές αλλαγές

Για τρία χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων κρατούσε ένα μεγάλο μυστικό: Ανακάλυψαν μια γιγαντιαία κοιλότητα σε σχήμα κρατήρα, θαμμένη κάτω από περίπου ένα χιλιόμετρο πάγου στη βορειοδυτική Γροιλανδία. Τον Νοέμβριο, οι ερευνητές αποκάλυψαν το εύρημα τους στον κόσμο. Ο κρατήρας έχει φέρει στο τραπέζι μια συζήτηση πάνω σε μια αμφιλεγόμενη υπόθεση για ένα μυστηριώδες κρύο θραύσμα γνωστό ως «Νεώτερος Δρυάς».

Το τέλος των κουνουπιών;

Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι έχουν χτίσει ένα σύνολο, καταστρεπτικών γονιδίων που διεισδύουν σε μικρούς πληθυσμούς κουνουπιών και τα οδηγούν στην εξαφάνιση. Αυτή η δοκιμασία και άλλες ειδήσεις από το 2018 τροφοδοτούν ένα από τα πιο επίμονα όνειρα της ανθρωπότητας: να εξαλείψουμε τα κουνούπια από το προσώπου  Γης.

Το αλκοόλ αποτελεί κίνδυνο για την υγεία

Για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν ένα περιστασιακό κοκτέιλ, το 2018 ήταν ένα συγκλονιστικό έτος. Οι επικεφαλίδες των περιοδικών έδωσαν την εξής είδηση: Το οινόπνευμα – σε οποιοδήποτε ποσό – είναι κακό για την υγεία σας. “Το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης δεν είναι κανένα”, κατέληξε μια ομάδα επιστημόνων

Η λίμνη που καλύπτεται από πάγο στον Άρη

Οι ερευνητές ανέφεραν φέτος ότι βρήκαν μια ευρεία περιοχή πλούσια στο υγρό στοιχείο κοντά στον νότιο πόλο του Κόκκινου Πλανήτη, που θάφτηκε κάτω από 1,5 χιλιόμετρο πάγου. Η υποτιθέμενη πολική δεξαμενή είναι ο μεγαλύτερος όγκος  νερού που ισχυρίστηκε ποτέ ότι υπάρχει επί του παρόντος στον Άρη, και πιθανότατα ήταν εδώ και πολύ καιρό. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά δημιουργούν ελπίδες ότι θα μπορούσε να υπάρξει ζωή  στον Άρη σήμερα

Πρόοδος κατά της παράλυσης

Η εντατική αποκατάσταση που συνδυάζεται με την ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού επέτρεψε σε έξι παράλυτους ανθρώπους να περπατούν ή να κάνουν βήματα  κάποια χρόνια μετά τους τραυματισμούς τους, έδειξαν τρεις μικρές μελέτες που δημοσιεύθηκαν φέτος. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι δείχνουν πως ο νωτιαίος μυελός μπορεί να κάνει να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση και ότι οι βλάβες του δεν είναι πια ανεπανόρθωτες.

Προέλευση των ανθρώπινων εγκεφάλων

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που αναφέρθηκαν φέτος διευρύνουν το πεδίο όσων γνωρίζουν οι επιστήμονες για την ικανότητα του ανθρώπου να εφευρίσκει πράγματα κατά την περίοδο της Εποχής του Λίθου. Αυτά τα ευρήματα μετακινούν τις ρίζες της καινοτόμου συμπεριφοράς όλο και πιο κοντά στις ρίζες του ανθρώπινου γένους

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.