Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Οι έφηβοι δεν κοιμούνται πια…

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι νέοι πιθανόν να θυσιάσουν τον ύπνο για να περάσουν περισσότερο χρόνο στα τηλέφωνα και τα tablets τους.

        Αν είστε νεαρός που νιώθε ότι δε χορταίνει ύπνο, δεν είστε μόνοι σας: Μια νέα μελέτη με επικεφαλής την            καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο Jean Twenge διαπιστώνει ότι οι έφηβοι σήμερα     κοιμούνται λιγότερες ώρες τη νύχτα από ότι οι παλαιότερες γενιές . Ένας πιθανός λόγος; Οι νέοι «ανταλλάσσουν» το χρόνο ύπνου τους με  χρόνο για χρήση του smartphone τους.

Οι περισσότεροι ειδικοί στον ύπνο συμφωνούν ότι οι έφηβοι χρειάζονται 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να είναι αφοσιωμένοι και παραγωγικοί μαθητές. Λιγότερο από 7 ώρες θεωρείται ανεπαρκής ύπνος. Μια ματιά σε οποιαδήποτε αίθουσα διδασκαλίας στη χώρα μας θα μας πει ότι πολλοί νέοι στερούνται ύπνου, αλλά δεν είναι σαφές εάν οι νέοι σήμερα στην πραγματικότητα κοιμούνται λιγότερο.

Για να το ανακαλύψει η Twenge, μαζί με τον ψυχολόγο Zlatan Krizan και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Garrett Hisler – στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα στην Ames – εξέτασαν δεδομένα από δύο μακροχρόνιες, κυβερνητικές έρευνες που είχαν ως δείγμα πάνω από 360.000 εφήβους. Η έρευνα “Παρακολούθηση του Μέλλοντος” ζήτησε από τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου των ΗΠΑ πόσο συχνά κοιμόντουσαν τουλάχιστον 7 ώρες, ενώ η έρευνα “Παρακολούθηση της Συμπεριφοράς και Κινδύνου” για τη νεολαία ζήτησε από τους μαθητές πόσες ώρες ύπνου έχουν σε μια μέση σχολική βραδιά.

Συνδυάζοντας και αναλύοντας τα στοιχεία και από τις δύο έρευνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 40% περίπου των εφήβων το 2015 κοιμόταν λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα, δηλαδή 58% περισσότερο από το 1991 και 17% περισσότερο από το 2009.

Αναλύοντας περισσότερο τα δεδομένα που προέκυψαν από τις δύο έρευνες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερες ώρες δήλωσαν οι νέοι πως σπαταλούν στο διαδίκτυο τόσο λιγότερες ώρες ύπνου είχαν. Συγκεκριμένα, οι έφηβοι που δήλωσαν πως πέρασαν 5 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο ήταν 50% πιο πιθανό να μην κοιμούνται το ίδιο ικανοποιητικά όπως οι συνομήλικοι  τους, οι οποίοι πέρασαν μόνο μία ώρα μέσα στην ημέρα μπροστά σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Ξεκινώντας από το 2009, η χρήση smartphone αυξήθηκε στα ύψη, κάτι που η Twenge πιστεύει ότι θα μπορούσε να ευθύνεται για την αύξηση του ποσοστού των νέων που κοιμούνται 7 ώρες ή λιγότερο κατά  17% από το 2009. Οι προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα smartphones και τα tablets μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον φυσικό ρυθμό ύπνου-ξυπνητηριού του σώματος. Οι ερευνητές ανέφεραν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Sleep Medicine.

“Ο ύπνος των έφηβων άρχισε να μειώνεται καθώς η πλειοψηφία άρχισε να χρησιμοποιεί smartphones”, δήλωσε η Twenge: Γιατί τα σημερινά “υπερσυνδεδεμένα” παιδιά μεγαλώνουν λιγότερο επαναστατικά, πιο ανεκτικά, λιγότερο ευτυχισμένα – και εντελώς απροετοίμαστα για την ενηλικίωση. “Είναι ένα πολύ ύποπτο και θα έπρεπε να μας προβληματίσει.”

“Οι μαθητές ίσως να αντισταθμίσουν την έλλειψη ύπνου με το να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας”, προσθέτει ο Krizan. “Το σώμα μας πρόκειται να προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του στον ύπνο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ύπνος πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της καθημερινότητας μας”, είπε. “Οι έφηβοι μπορεί να επιλέξουν τους σύντομους ύπνους μες το Σαββατοκύριακο ή μπορεί να αρχίσουν να κοιμούνται στο σχολείο.”

“Για πολλούς, τα smartphones και τα tablets είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, οπότε το κλειδί είναι η χρήση τους να γίνεται με μέτρο”, τονίζει η Twenge. Ο περιορισμός της χρήσης σε 2 ώρες την ημέρα θα πρέπει να αφήνει αρκετό χρόνο για σωστό ύπνο, λέει. Και αυτό είναι πολύτιμη συμβουλή τόσο για τους εφήβους όσο και για τους ενήλικους.

«Δεδομένης της σημασίας του ύπνου τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, οι έφηβοι και οι ενήλικες πρέπει να εξετάσουν εάν η χρήση των smartphone τους παρεμβαίνει στον ύπνο τους», λέει. “Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές ακριβώς πριν από το κρεβάτι, καθώς μπορεί να παρεμποδίσουν τον ύπνο.”

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.