“Μωρά κατά παραγγελία”

Αμφιβολίες, αντιδράσεις και αναταραχή στην επιστημονική κοινότητα έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί ενός Κινέζου γενετιστή ο οποίος υποστηρίζει ότι πέτυχε την δημιουργία των πρώτων γενετικά τροποποιημένων μωρών στον κόσμο.

Ο καθηγητής Χε Τζιανκούι δήλωσε ότι στα δίδυμα κοριτσάκια που γεννήθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες είχε τροποποιηθεί το DNA τους- όσο ήταν έμβρυα – προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν τη φυσική ικανότητα να αναπτύσσουν αντίσταση σε μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον ιό HIV του AIDS.

Οι ισχυρισμοί του, που δημοσιοποιήθηκαν μέσω βίντεο στο Associated Press, δεν έχουν επαληθευτεί, ωστόσο έχουν προκαλέσει την οργή στην επιστημονική κοινότητα οι οποίοι χαρακτηρίζουν την ιδέα τερατώδη καθώς τέτοιες πρακτικές έχουν απαγορευτεί στις περισσότερες χώρες.

Το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας δήλωσε ότι δεν γνώριζε το ερευνητικό έργο και ότι ο ακαδημαϊκός ήταν σε άδεια άνευ αποδοχών από τον Φεβρουάριο. «Το έργο του αυτό είναι μια σοβαρή παραβίαση της ακαδημαϊκής ηθικής και των προτύπων», ανέφερε σε δήλωσή του το Πανεπιστήμιο.

Η επεξεργασία των γονιδίων θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην αποφυγή κληρονομικών ασθενειών διαγράφοντας ή αλλάζοντας την προβληματική κωδικοποίηση στα έμβρυα. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες εκφράζουν την ανησυχία τους σε ότι αφορά στην παρέμβαση στο γονιδίωμα των εμβρύων υπό τον φόβο βλάβης, τόσο στο ίδιο το έμβρυο όσο και στις μελλοντικές γενιές που έπονται.

Στις περισσότερες χώρες μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν νόμοι οι οποίοι απαγορεύουν την γενετική τροποποίηση εμβρύων στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή των ανθρώπων. Οι επιστήμονες μπορούν να παρεμβαίνουν πειραματικά και για λόγους έρευνας σε έμβρυα σε «εργαστηριακά» έμβρυα τα οποία όμως υποχρεούνται να απορρίπτουν και όχι να χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της αναπαραγωγής.

Ο καθηγητής Χε υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε εργαλεία τροποποίησης γονιδίων στην δημιουργία των διδύμων κοριτσιών «Λούλου» και «Νάνα».

Σε βίντεο υποστηρίζει ότι κατάφερε να εξαλείψει το γονίδιο CCR5 κάνοντας τα κορίτσια ανθεκτικά στον ιό HIV. Επίσης, αναφέρει ότι η δουλειά του αποσκοπεί στο να «δημιουργεί» παιδιά τα οποία δεν θα υποφέρουν από ασθένειες και όχι παιδιά «κατά παραγγελία».

«Κατανοώ ότι το έργο μου κρίνεται ως αμφιλεγόμενο, ωστόσο πιστεύω ότι υπάρχουν οικογένειες που έχουν ανάγκη από αυτή την τεχνολογία και είμαι πρόθυμος να δεχτώ την κριτική αντ’ αυτών», λέει χαρακτηριστικά στο βίντεο που παραχώρησε.

Ωστόσο, πολλοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων κι ένα νοσοκομείο αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στα πειράματά του. Το Southern University of Science and Technology στο Σένζεν του Χονγκ Κόνγκ σε επίσημη ανακοίνωσή του δηλώνει άγνοια για το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση για διεξάγει έρευνα προκειμένου να εξετάσει το γεγονός.

Συνάδελφοι επιστήμονες του καθηγητή σε δηλώσεις τους αναφέρουν ότι αν όντως αληθεύει, τότε ο κ. Χε βγήκε «εκτός ορίων» με το να πειραματίζεται σε υγιή έμβρυα χωρίς επιστημονική αιτιολόγηση. Ο Ρόμπερτ Γουίνστον, επίτιμος καθηγητής Σπουδών Γονιμότητας και καθηγητής της Επιστήμης και Κοινωνίας στο Imperial College του Λονδίνου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εάν πρόκειται για ψεύτικη αναφορά, μιλάμε για ένα εξαιρετικά ανάρμοστο και ανεύθυνο γεγονός». «Αν πρόκειται για αληθινή, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ανάρμοστο» συμπλήρωσε.

«Αν με οποιοδήποτε τρόπο αυτό ονομάζεται ηθικό, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσει την οπτική του στην δεοντολογία σε σχέση με τον υπόλοιπο επιστημονικό κόσμο» σχολίασε ο Δρ. Ντούσκο Ίλιτς καθηγητής κυτταρολογίας στο Kings College του Λονδίνου. Ο ίδιος αναφέρει ότι ο HIV μπορεί να αντιμετωπιστεί με υψηλά ποσοστά επιτυχίας και να κρατηθεί υπό έλεγχο με φάρμακα χωρίς να υπάρχει ρίσκο για την υγεία του βρέφους από γονείς που είναι θετικοί στον ιό.

Εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις δηλώσεις του Κινέζου επιστήμονα κάνουν λόγο για «τερατώδη πειράματα» και παραβίαση της δεοντολογίας, ειδικά όταν πρόκειται για υγιή έμβρυα, όπως στην περίπτωση των δίδυμων κοριτσιών.

Ο Τζούλιαν Σαβουλέσκου, ειδικός δεοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η τροποποίηση γονιδιωμάτων βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και έχει συνδεθεί με μεταλλάξεις ικανές να προκαλέσουν προβλήματα στην μετέπειτα ζωή των εμβρύων όπως και ανάπτυξη νεοπλασματικών ασθενειών». «Τέτοια πειράματα θέτουν σε κίνδυνο υγιή παιδιά χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό όφελος», αναφέρει.

Ωστόσο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ίσως μία ημέρα η γονιδιωματική επεξεργασία ίσως και να είναι εφικτή, αλλά μέχρι τότε επιβάλλονται πολλαπλοί έλεγχοι και μέτρα προστασίας».

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.