Τεχνητό αυτί πατώντας απλά "print"... | Biology.gr

Μη διαβάζεις, βγες για περπάτημα!!

Δεν έμειναν παρά λίγες μέρες για τις εξετάσεις και ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας δεν είναι άλλος από το περπάτημα!! Όσο απίστευτο και αν ακούγεται λίγα λεπτά περπάτημα την ημέρα δίνουν στον εγκέφαλο τεράστια ώθηση βελτιώνοντας τη μνήμη και τη διάθεση!!

bl-family-in-park

  Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Stanford  απέδειξε ότι το περπάτημα στη φύση ή σε ένα πάρκο μέσα στην πόλη έχει ευεργετικές επιδράσεις σε σχέση με το περπάτημα στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα οι εθελοντές συμμετέχοντες στην έρευνα που περπάτησαν σε ένα πράσινο πάρκο στο Stanford ένιωθαν πιο ξεκούραστοι, πιο χαρούμενοι και είχαν καλύτερες επιδόσεις σε διάφορα τεστ, ενώ αποδείχθηκε ότι ήταν και πιο προσεκτικοί, σε σχέση με τους εθελοντές που περπάτησαν μέσα στην κίνηση της πόλης.

  Mια επόμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Stanford, αυτή τη φορά από τον Dr Bratman και τους συνεργάτες του, εξετάζει ξανά 2 ομάδες εθελοντών και συγκρίνει τις επιδράσεις στον εγκέφαλο, ενός περιπάτου στο πάρκο με έναν περίπατο κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου με πολλή κίνηση. Αυτή τη φορά όμως εκτός από τις επιδόσεις των συμμετεχόντων σε ένα ερωτηματολόγιο πριν και μετά τον περίπατο, πραγματοποιείται και τομογραφία του εγκεφάλου προκειμένου να δουν τυχόν διαφορές. Διαπίστωσαν ότι  στους εθελοντές που περπάτησαν για 90 λεπτά κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου η ροή του αίματος στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου ήταν πολύ υψηλή και φάνηκε ότι το περπάτημα δεν τους βοήθησε να ηρεμήσουν από το στρες της καθημερινότητας. Αντίθετα στους εθελοντές που περπάτησαν για 90 λεπτά στο πάρκο φάνηκε σημαντική διαφορά, καθώς ήταν πολύ πιο ξεκούραστοι, με σχετικά χαμηλότερη ροή αίματος στον προμετωπιαίο φλοιό ενώ κατά τη διάρκεια του περιπάτου φάνηκε ότι μειώθηκε η νευρωνική λειτουργία στη συγκεκριμένη περιοχή –γεγονός που υποδηλώνει χαλάρωση.

 
1cd8c277-60b8-4e18-ba94-bc0268bd39c6_d 
Το περπάτημα, αλλά και η φυσική άσκηση, εν γένει, ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας με  τους εξής –κυρίως- τρόπους:

  • Αυξάνουν τα επίπεδα 3 νευροδιαβιβαστών, της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης. Αύξηση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών αυτών συνδέονται με βελτίωση της διάθεσης και των γνωσιακών λειτουργιών (μνήμη και μάθηση).
  • Βελτιώνουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, μέσω της κυκλοφορίας, γεγονός που συντελεί στην καλύτερη απόδοση του ατόμου στις μετέπειτα δραστηριότητές του, ειδικά όταν αυτές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και συγκέντρωση –όπως για παράδειγμα ένα διαγώνισμα.
  • Ενισχύουν τη νευρογένεση –δηλαδή τη δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων- ειδικά στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση.
  • Ενισχύουν την παραγωγή μιας νευροτροφίνης (BDNF), δηλαδή μιας ουσίας που «τρέφει» τον εγκέφαλο και υποστηρίζει την επιβίωση των νευρώνων αλλά και τη δημιουργία νέων! Αυτό μας επιτρέπει να μαθαίνουμε πιο εύκολα, να θυμόμαστε καλύτερα αλλά και να λαμβάνουμε αποφάσεις πιο γρήγορα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois σε μαθητές έδειξε ότι οι επιδόσεις των μαθητών σε τεστ αυξήθηκαν μετά από μόλις 20 λεπτά έντονο περπάτημα! Στους μαθητές που είχαν περπατήσει για 20 λεπτά πριν κάνουwalk-before-examν το τεστ παρατηρήθηκε εντονότερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε σχέση με τους μαθητές που δεν έκαναν καμιά σωματική άσκηση πριν το τεστ.

Απεικόνιση της δραστηριότητας του εγκεφάλου σε μαθητές που κάνουν το ίδιο τέστ, η δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι πολύ πιο έντονη στους μαθητές που πριν το τεστ είχαν περπατήσει για 20 λεπτά σε σχέση με αυτή των μαθητών που απλά κάθονταν ήρεμοι πριν το τεστ.

infphoto2625334

Τις ημέρες των εξετάσεων κάνετε 1-2 διαλείμματα τη μέρα και περπατήστε μόνοι ή με τους φίλους σας για 20-40 λεπτά σε ένα κοντινό πάρκο. Αποφύγετε τη συζήτηση για τις εξετάσεις και προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον περίπατό σας. Μετά επιστρέψτε στο διάβασμα με περισσότερη όρεξη! Θυμηθείτε ότι μια ώρα περπάτημα τη μέρα πριν τις εξετάσεις μπορεί να σας ωφελήσει περισσότερο από μια ώρα διάβασμα της τελευταίας στιγμής!

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.