Μανόλης Κέλλης …Ένας  ακόμα Έλληνας στην κορυφή! | Biology.gr

Μανόλης Κέλλης …Ένας ακόμα Έλληνας στην κορυφή!

   Κάποιες από τις πολύ πρόσφατες γνώσεις σχετικά με τους πολύπλοκους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από σοβαρές ασθένειες τις χρωστάμε στον Μανόλη, έναν Έλληνα επιστήμονα που ζει και εργάζεται στη Βοστώνη, αποκρυπτογραφώντας τα μυστικά των γονιδίων μας!!ManolisKellis

  Ο  Δρ. Μανόλης Κέλλης (Καμβυσέλλης)  είναι τακτικός Καθηγητής Υπολογιστικής Βιολογίας στο MIT, μέλος του Broad Institute of MIT and Harvard, μέλος του Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL)  και Διευθυντής του Κέντρου Υπολογιστικής Βιολογίας του ΜΙΤ και όλα αυτά  μόλις λίγο πριν τα 40 του χρόνια!!

  Η υπολογιστική βιολογία είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος κλάδος της Βιολογίας ο οποίος αξιοποιεί υπολογιστικές μεθόδους (αλγορίθμους πρόβλεψης) ώστε να ερμηνεύσει ή να προβλέψει βιολογικά φαινόμενα και διαδικασίες. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Κέλλη περιλαμβάνουν:

  • Την αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος του ανθρώπου αλλά και άλλων οργανισμών προκειμένου να κάνει συγκρίσεις και να εντοπίσει γονίδια υπεύθυνα για μια σειρά ασθενειών καθώς επίσης και τα ρυθμιστικά στοιχεία αυτών των γονιδίων.
  • Την κατανόηση των μηχανισμών που ρυθμίζουν τη διαφοροποίηση σε κυτταρικούς τύπους κατά την ανάπτυξη.
  • Τη μελέτη των επιγενετικών μηχανισμών που ρυθμίζουν τη λειτουργικότητα των γονιδίων σε διάφορους κυτταρικούς τύπους και διαφορετικά στάδια ανάπτυξης σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις.
  • Η εξελικτική γενετική-φυλογένεση, η μελέτη των εξελικτικών σχέσεων μεταξύ των γονιδίων σε βάθος χρόνου και σε διάφορους οργανισμούς, εστιάζοντας στις μεταλλαγές των γονιδίων που οδηγούν σε φαινοτύπους ασθενειών κατά τη διάρκεια της εξέλιξης.

Fotolia_54641763_Subscription_Monthly_M-1591x895

  Ο Μανόλης γεννήθηκε το Μάρτιο του 1977 στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι τα 12 του χρόνια. Αμέσως μετά η οικογένειά του μετακόμισε στη Γαλλία όπου συνέχισε το σχολείο μέχρι τα 16 του. Αμέσως μετά εκείνος και τα 2 αδέλφια του μετακόμισαν στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, όπου τελείωσαν το  σχολείο και στη συνέχεια εισήχθησαν όλοι στο ΜΙΤ! Η οικογένεια για άλλη μια φορά μετακομίζει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ο Μανόλης τελείωσε τις βασικές σπουδές του στο ΜΙΤ και συνέχισε στο ίδιο Πανεπιστήμιο αποκτώντας Master of Engineering και στη συνέχεια Διδακτορικό στην Υπολογιστική Συγκριτική Γενετική!hat

  Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Cold Spring Harbor Laboratory και στο Broad Institute of MIT and Harvard. Σήμερα διευθύνει πια το δικό του εργαστήριο και η ομάδα του αποτελείται από εξαιρετικούς επιστήμονες σε διάφορα πεδία της Βιολογίας. Η έρευνά του δημοσιεύεται σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature, το Science, το PNAS και το Cell, ενώ κατά την επιστημονική του πορεία του έχουν απονεμηθεί μια σειρά από βραβεία και διακρίσεις όπως το US Presidential Early Career Award (τoυ απονεμήθηκε από τον Barak Obama), το Alfred Sloan Foundation Award, το National Science Foundation Award, το ΑΙΤ Niki Award for Science and Engineering, το βραβείο Top Young Innovators, το Ruth and Joel Spira” Teaching Award και το MIT Sprowls Award for Best PhD Thesis in Computer Science.

  Η έρευνά του υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), τα ερευνητικά προγράμματα ENCODE και GENCODE και το National Science Foundation.

  H ομάδα του Μανόλη ασχολείται με την αποκρυπτογράφηση των περίπλοκων μηχανισμών που βρίσκονται πίσω από πλήθος ασθενειών που ταλανίζουν εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας, όπως ο διαβήτης και η νόσος Alzheimer. Η δουλειά τους τα τελευταία χρόνια έχει αποκαλύψει πλήθος γενετικών τόπων αλλά και μικρών RNA μορίων και ρυθμιστικών μηχανισμών που ευθύνονται για την εκδήλωση ασθενειών. Ταυτόχρονα έχει συμβάλλει στην χαρτογράφηση των ανεξερεύνητων περιοχών του γονιδιώματος πολλών οργανισμών και φυσικά του ανθρώπου, κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ των ειδών και καταλήγοντας σε συμπεράσματα που αφορούν συγκεκριμένες κυτταρικές λειτουργίες που είναι εξελικτικά συντηρημένες στους οργανισμούς.

Kellis_DNA

  Η έρευνα του Δρ. Μανόλη Κέλλη τον τοποθετεί στην ακμή του επιστημονικού γίγνεσθαι και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο επιστήμονα, που έχει ακόμα να προσφέρει πολλά στο χώρο της Υπολογιστικής Βιολογίας, της Γενετικής, της Εξελικτικής Βιολογίας και κατά συνέπεια στο χώρο της Ιατρικής. Αναμένουμε λοιπόν να ακούσουμε περισσότερες ανακαλύψεις της ομάδας του στο μέλλον!

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.