Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Η Σιγκαπούρη νομιμοποιεί τη μιτοχονδριακή θεραπεία

Σιγκαπούρη – Αυτή η μικρή πόλη θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη χώρα – μετά το Ηνωμένο Βασίλειο – για να νομιμοποιήσει ρητά τη θεραπεία μιτοχονδριακής αντικατάστασης (MRT), μια αμφιλεγόμενη τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που επιτρέπει στις γυναίκες που είναι φορείς ορισμένων σπάνιων γενετικών διαταραχών να γεννήσουν υγιή μωρά.

Μέλη των δημόσιων και θρησκευτικών ομάδων της Σιγκαπούρης θα παραθέσουν τα σχόλιά τους σχετικά με την MRT στη Συμβουλευτική Επιτροπή Βιοηθικής (BAC). Με βάση τα ευρήματά της, μια 13μελής επιτροπή αναθεώρησης της BAC θα κάνει επίσημες συστάσεις στην κυβέρνηση αργότερα μέσα στο 2018 σχετικά με το εάν θα νομιμοποιήσει την τεχνολογία.

“Η θέση μας είναι να παρακολουθούμε προσεκτικά το τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, να παρακολουθείτε την εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου και να μαθαίνουμε από αυτά που έχουν κάνει”, λέει η Oi Lian Kon, που μελετά την γενετική του ανθρώπου στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Σιγκαπούρης και οδηγεί την ομάδα ελέγχου BAC.

Η  MRT χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καταστροφικών γενετικών ασθενειών που προκύπτουν από ανωμαλίες στο DNA στα μιτοχόνδρια, τις πηγές ενέργειας του κυττάρου και που συνήθως επηρεάζουν τα όργανα που έχουν υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις όπως είναι ο εγκέφαλος και η καρδιά, καθώς και οι μύες. Τα παιδιά κληρονομούν τα μιτοχόνδρια μόνο από τις μητέρες τους. Η αντικατάσταση ελαττωματικών μιτοχονδρίων σε ένα ωάριο ή ένα έμβρυο με φυσιολογικά από τον δότη μπορεί να οδηγήσει σε υγιή μωρά, αλλά σημαίνει επίσης ότι οι απόγονοι θα φέρουν DNA από τρεις “γονείς”, γεγονός που καθιστά τη MRT μια αμφιλεγόμενη διαδικασία.

Το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε σε αυτή τη θεραπεία (MRT) το πράσινο φως και τα δύο πρώτα μωρά στα οποία έγινε χρήση αυτής της θεραπείας γεννήθηκαν εκεί αργότερα το ίδιο έτος. Η MRT έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες που δεν το νομιμοποιούσαν ρητά, αλλά έχουν πιο χαλαρούς νόμους για τη γενετική τροποποίηση. Το 2016, μια γυναίκα που ήταν φορέας του συνδρόμου Leigh, μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή, έλαβε θεραπεία στο Μεξικό και έδωσε ζωή σε ένα υγιές αγόρι. Το επόμενο έτος, μια ουκρανική ομάδα ανέφερε δύο επιτυχημένες γεννήσεις από την MRT επίσης.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει θεσπίσει νόμους ειδικά για την MRT. Οι περισσότερες έχουν μια γενική απαγόρευση για την αλλαγή της ανθρώπινης βλαστικής γραμμής που περιλαμβάνει την τεχνική. Η Ταϊλάνδη είναι η μόνη χώρα που δεν απαγορεύει ρητά την αλλοίωση του ανθρώπινου γονιδιώματος, ενώ η Ιταλία και το Ισραήλ το επιτρέπουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Στη Σιγκαπούρη, η MRT είναι θεωρητικά δυνατή σήμερα, λέει το μέλος της επιτροπής αναθεώρησης BAC Tracey Evans Chan, ο οποίος μελετάει το βιοϊατρικό δίκαιο και την ηθική στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Η χώρα δεν επιτρέπει την τροποποίηση της ανθρώπινης γενετικής γραμμής σε κλινικό περιβάλλον, αλλά – σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες – επιτρέπει τη γενετική επεξεργασία για ερευνητικούς σκοπούς, οπότε η MRT θα μπορούσε να γίνει αν ήταν επίσημα μέρος μιας επιστημονικής μελέτης. “Αλλά για να ενσωματωθεί η θεραπεία,” λέει, ο νόμος πρέπει να αλλάξει.

Η  Συμβουλευτική Επιτροπή Βιοηθικής της Σιγκαπούρης έχει πραγματοποιήσει δύο δημόσιες συνόδους διαλόγου τον περασμένο μήνα όπου ζήτησαν επίσης γραπτή ανατροφοδότηση. “Η συνηθέστερη ανησυχία που εκφράζεται στο λαϊκό κοινό με τον οποίο έχουμε συμβουλευτεί είναι το θέμα της αυτοδιάθεσης και το γεγονός ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μια τέτοια μέθοδο θα έχουν, θεωρητικά, μέρος των γονιδιωμάτων τριών ατόμων”, λέει η Kon στο Science.

Δύο MRT εγκρίνονται τώρα για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο: μητρική μεταφορά ατράκτου, στην οποία ο πυρήνας από τα ωάρια της μητέρας τοποθετείται μέσα σε ωάριο δότη του οποίου το πυρηνικό υλικό έχει αφαιρεθεί, ακολουθούμενο από γονιμοποίηση και προπυρηνική μεταφορά, στην οποία αρχικά γονιμοποιείται ένα ωάριο, του οποίου μετά ο πυρήνας του εμβρύου μεταφέρεται στο εσωτερικό του κυττάρου του ωαρίου δότη.

Η Σιγκαπούρη εξετάζει μια τρίτη, νεότερη μέθοδο που ονομάζεται μεταφορά πολικού σωματίου (PBT), στην οποία ένα μικροσκοπικό κύτταρο από τον λήπτη που ονομάζεται «πολικό σωμάτιο» -που σχηματίζεται όταν διαιρείται το ωάριο- τοποθετείται μέσα σε κύτταρο ωαρίων δότη πριν ή μετά γονιμοποίηση. Τα πολικά σωμάτια έχουν πολύ μικρό κυτταρόπλασμα και περιέχουν ελάχιστα, αν υπάρχουν, μιτοχόνδρια, τα οποία κάνουν την PΒΤ δυνητικά απλούστερη και ασφαλέστερη. Το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εγκρίνει την PΒΤ είναι “πραγματικά θέμα χρόνου”, λέει ο Andy Greenfield του Harwell του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας της χώρας και υπεύθυνος για την αναθεώρηση της MRT.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.