Γυναίκα της χρονιάς στην Ολλανδία η επιστήμονας Μαρία Θέμελη | Biology.gr

Γυναίκα της χρονιάς στην Ολλανδία η επιστήμονας Μαρία Θέμελη

Μία ακόμη νέα Ελληνίδα επιστήμονας που οι συνθήκες την οδήγησαν στο εξωτερικό, κατάφερε να διαπρέψει και να διακριθεί κάνοντας υπερήφανη τη γενέτειρά της, την Πάτρα, αλλά και τη χώρα μας.

Η Μαρία Θέμελη γέννημα θρέμμα  της περιοχής της Αγίας Τριάδος, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών το 2006 και αποφοίτησε πρώτη στο έτος της. Στη συνέχεια έκανε τη διδακτορική της διατριβή στον τομέα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων λαμβάνοντας υποτροφίες για την έρευνά της με επιβλέποντα τον Καθηγητή, Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη. Τότε αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό για να αφοσιωθεί στην έρευνα.

Πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη γυναίκα επιστήμονας στην Ολλανδία στον διαγωνισμό του επιστημονικού περιοδικού VIVA με τίτλο «Έξυπνα Κεφάλια». Η Μαρία Θέμελη πρωτοπόρος στον τομέα της ανοσοθεραπείας κατάφερε να εξηγήσει την χρήση των πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων ως πηγή για τη δημιουργία κυττάρων CAR-T με αντικαρκινική δράση, μία μέθοδο αποτελεσματική που έχει κατοχυρωθεί και με πατέντα.

“ΕΦΥΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΛΟΓΩ ΕΡΕΥΝΑΣ”

Η Μαρία Θέμελη δηλώνει: «η απόφασή μου να φύγω στο εξωτερικό αφορούσε αποκλειστικά την ιατρική έρευνα. Η Αμερική είναι το μεγαλύτερο σχολείο σ’ αυτό τον τομέα. Είναι πάρα πολλοί Έλληνες ερευνητές που σαν κι εμένα έφυγαν για μετεκπαίδευση και πολλοί απ’ αυτούς παραμένουν στο εξωτερικό, διότι απλά δεν έχουν αντίστοιχες ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης των ευρημάτων της δουλειάς τους στην Ελλάδα.
Πολλοί επίσης, όπως κι εγώ απέκτησαν και προσωπικούς λόγους να παραμείνουν στο εξωτερικό. Μην ξεχνάμε ότι τα χρόνια της επαγγελματικής και της προσωπικής μας εξέλιξης συχνά συμπίπτουν. Πιστεύω ότι η πλειονότητα των Ελλήνων ερευνητών του εξωτερικού θα ήθελαν είτε να γυρίσουν σε αντίστοιχη θέση στην Ελλάδα, είτε αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να βοηθήσουν συνεργαζόμενοι με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Θα πρέπει σίγουρα, όμως να δημιουργηθούν οι συνθήκες και να αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο αυτό το δυναμικό, το οποίο να τονίσουμε ότι είναι επιτυχής δημιουργία του ελληνικού δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Προσωπικά, θα ήθελα εφόσον δεν μπορώ να γυρίσω πίσω, τουλάχιστον να μεταφέρω τις γνώσεις που απέκτησα».

Πρωτοπόρος στον τομέα της ανοσοθεραπείας, η Μαρία Θέμελη

Η Μαρία Θέμελη ως ερευνητής πρώτα στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης και τώρα στο VUmc Amsterdam (VU University Medical Center), κατάφερε να αναπτύξει μια μέθοδο για την παραγωγή λεμφοκυττάρων για την καταπολέμηση του καρκίνου χρησιμοποιώντας ως πηγή πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα.

Ξεκίνησε  το 2010, οπότε και αποφάσισε να κάνει τη μεταδιδακτορική της εκπαίδευση στο Κέντρο Καρκίνου «Memorial Sloan Kettering» στη Νέα Υόρκη όπου και εργάστηκε στο εργαστήριο του Dr. Michel Sadelain. Εκεί εκπαιδεύτηκε σε βάθος στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή και τις κλινικές εφαρμογές της υιοθετούμενης ανοσοθεραπείας με λεμφοκύτταρα, των λεγόμενων κυττάρων CAR-T (λεμφοκύτταρα με χειμερικούς υποδοχείς). Η δουλειά της οδήγησε σε ανακαλύψεις υψηλού αντίκτυπου στον τομέα της ανοσοθεραπείας με κύτταρα CAR-T. «Περιγράψαμε για πρώτη φορά τη χρήση των πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων, πηγή για τη δημιουργία στο εργαστήριο κυττάρων CAR-T με αντικαρκινική δράση. Η μέθοδος αυτή έχει καταχωρηθεί με πατέντα», ανέφερε η ίδια.

Για την έρευνά της έχει λάβει πολλές διακρίσεις, όπως η υποτροφία Druckenmiller από το New York Stem Cell Foundation, ενώ το 2015 έλαβε μια υποτροφία Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επέστρεψε στην Ευρώπη, στο τμήμα αιματολογίας στο VUmc Cancer Center του Άμστερνταμ, όπου πήρε πρόσφατα θέση Επίκουρου Καθηγητή.

Όπως εξηγεί «στo VUmc η ομάδα μας που περιλαμβάνει ερευνητές και κλινικούς ιατρούς (Dr Mutis, Dr Zweegman, Dr Van der Donk και Dr Groen) έχει αναπτύξει και προκλινικά αξιολόγησε τη χρήση των CAR-T για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος, μιας μέχρι στιγμής ανίατης νεοπλασίας του αίματος. Συνεχίζουμε επίσης να βελτιώνουμε τη χρήση των πολυδύναμων κυττάρων ως απεριόριστη πηγή θεραπευτικών κυττάρων CAR-T με στόχο την ευρύτερη εφαρμογή, προσβασιμότητα και αποτελεσματικότητα της μεθόδου».

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.