Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Βullying … Διαταραχές ύπνου

bullingΒullying- Ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος για την ψυχική υγεία!

Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο εκφοβισμός που υφίσταται ένα άτομο κατά την παιδική του ηλικία συντελεί καθοριστικά στην αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης αγχωδών διαταραχών, κατάθλιψης και γενικότερα διαταραχών της ψυχικής υγείας. Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα παιδιά που πέφτουν θύματα εκφοβισμού κατά τις ηλικίες 8 έως 10 ετών είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν διαταραχές ύπνου, όπως η υπνοβασία και οι εφιάλτες, λίγο αργότερα, κατά την ηλικία των 12 ετών.
Ο καθηγητής Dieter Wolke  και η Dr. Suzet Tanya Lereya, από το Πανεπιστήμιο του Warwick δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Pediatrics. “ Το bullying αποτελεί ιδιαίτερα αγχωτική και ενοχλητική εμπειρία για τα μικρά παιδιά και όσα παιδιά πέφτουν θύματα εκφοβισμού εκδηλώνουν χρόνιες ψυχολογικές διαταραχές και διαταραχές στην κοινωνικοποίηση” τονίζουν οι ερευνητές. Έχει επιπλέον τονιστεί και από προηγούμενες έρευνες το γεγονός ότι τα παιδιά-θύματα εκφοβισμού σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνουν αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους.

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει κατά πόσον το bullying μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εκδήλωση φαινομένων παραϋπνίας, όπως είναι οι εφιάλτες, η υπνοβασία, τα επεισόδια τρόμου με έντονα ουρλιαχτά και τριγύρισμα στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 6.796 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 8 έως 10 ετών, τα οποία λάμβαναν μέρος στο Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC). Όλα τα παιδιά πέρασαν από συνεντεύξεις με ειδικούς ψυχολόγους σχετικά με τα επεισόδια εκφοβισμού που βίωσαν και αργότερα όταν έφτασαν στην ηλικία των 12 ετών πέρασαν πάλι από συνεντεύξεις με ειδικούς όπου και τους ζητήθηκε να περιγράψουν αν βίωσαν κάποιο επεισόδιο ή επεισόδια παραϋπνίας.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες είναι ότι:

  • τα παιδιά που έπεσαν θύματα εκφοβισμού κατά την ηλικία 8-10 ετών ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν επεισόδια υπνοβασίας, νυχτερινού τρόμου και να έχουν εφιάλτες στην ηλικία των 12 ετών, σε σχέση με τα παιδιά που δεν έπεσαν θύματα εκφοβισμού.
  • Τα παιδιά που υπέστησαν σοβαρό εκφοβισμό ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν εφιάλτες και επεισόδια νυχτερινού τρόμου, ενώ
  • τα παιδιά που ήταν θύματα εκφοβισμού αλλά ασκούσαν και εκείνα εκφοβισμό σε άλλα παιδιά ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν άλλα επεισόδια παραϋπνίας.
  • Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι τα παιδιά που δεν είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού αλλά αντίθετα εκφόβιζαν άλλα παιδιά, δεν εκδήλωσαν συμπτώματα παραϋπνίας.

Σύμφωνα με την Dr. Suzet Tanya Lereya η εκδήλωση παραϋπνίας ως αποτέλεσμα του bullying σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα άγχους που προκαλούνται στα παιδιά αυτά.
Οι εφιάλτες εμφανίζονται όταν το άγχος ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο και διάφορες μελέτες υποστηρίζουν ότι το χαρακτηριστικό του άγχους σχετίζεται με την αυξημένη εμφάνιση φαινομένων παραϋπνίας. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και μετά τη θεραπεία προϋπάρχουσας αγχώδους διαταραχής το bullying εξακολουθεί να αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης παραϋπνίας.
Τα φαινόμενα παραϋπνίας συναντώνται πολύ συχνά στα παιδιά και οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι παιδίατροι πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα αυτό και αν πέσει κάποιο τέτοιο περιστατικό στην αντίληψή τους να ρωτήσουν αμέσως το παιδί αν έχει πέσει θύμα εκφοβισμού. “Αυτό θα βοηθήσει στο να γνωρίζουμε πόσα παιδιά πέφτουν θύματα εκφοβισμού και να τους παρέχουμε τη βοήθεια που χρειάζονται έτσι ώστε να προληφθούν οι χειρότερες συνέπειες του bullying”, προσθέτουν οι ειδικοί.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.