Biology.gr

biology lessons, on line lessons in biology, IB biology lessons and biology news, Μαθήματα βιολογίας για πανελλαδικές εξετάσεις, βοηθήματα, φροντιστήριο βιολογίας, βιολογικά νέα, Νίκος Μπαμπίλης

Μια γενετική παραλλαγή που προστατεύει από την καρδιαγγειακή νόσο, έχει ανακαλυφθεί από μια ομάδα επιστημόνων στο Wellcome Trust Sanger Institute. Η παραλλαγή αυτή βρέθηκε σε έναν απομονωμένο ελληνικό πληθυσμό ο οποίος είναι γνωστός για την μακροζωία του, παρά τη διατροφή του που είναι πλούσια σε ζωικά λιπαρά.

Ο πληθυσμός αυτός βρίσκεται στο Μυλοπόταμο, βόρεια της Κρήτης. Οι κάτοικοι του Μυλοποτάμου καταναλώνουν σε καθημερινή βάση τροφές πλούσιες σε ζωικά λιπαρά γεγονός το οποίο θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία τους. Παρ’ όλα αυτά έχουν πολύ καλή υγεία και ζουν μέχρι τα γεράματα.

Σε μια προσπάθεια επίλυσης αυτού του μυστηρίου, οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα γενετικό πορτρέτο του πληθυσμού χαρτογραφώντας ολόκληρο το γονιδίωμα 250 ατόμων. Ήταν η πρώτη φορά που «διαβάστηκε» (αλληλουχήθηκε) το πλήρες γονιδίωμα των κατοίκων της περιοχής και τα στοιχεία αυτά συνδυάστηκαν με γενετικά δεδομένα για 3.200 κατοίκους, τα οποία ήταν ήδη γνωστά.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα γενετική παραλλαγή που δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα ότι είχε καρδιοπροστατετυτικές ιδιότητες. Η παραλλαγή του γονιδίου γνωστή ως rs145556679 διατηρεί χαμηλότερα τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και χαμηλότερα το επίπεδο των «κακών» λιπιδίων (τριγλυκεριδίων). Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου για όποιον διαθέτει αυτό το γονίδιο, ακόμη κι αν δεν κάνει ιδιαίτερα υγιεινή διατροφή.

Η καρδιοπροστατευτική αυτή είναι ίσως μοναδική στους κατοίκους του Μυλοποτάμου. Η ανάλυση του γονιδιωμάτος άλλων Ευρωπαίων αποκάλυψε πως μόνο ένας Ιταλός στην Τοσκάνη της Ιταλίας έφερε την ίδια παραλλαγή. Μια διαφορετική παραλλαγή του ίδιου γονιδίου έχει βρεθεί να σχετίζεται με χαμηλότερα τριγλυκερίδια στους Άμις των ΗΠΑ.

Η Lorraine Southam από το Wellcome Trust Sanger Institute δήλωσε: «Μελετώντας απομονωμένους πληθυσμούς είμαστε σε θέση να ταυτοποιήσουμε αυτές τις γενετικές παραλλαγές που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα και συγκρίνοντας τις με αυτές των κοσμοπολίτικων πληθυσμών μας δίνεται η δυνατότητα να ανιχνεύσουμε αν προκαλούν ασθένειες. Με τους απομονωμένους πληθυσμούς μπορούμε να έχουμε μια μοναδική άποψη σχετικά με τις σπάνιες παραλλαγές και τοGONIDIO σημαντικό ρόλο που παίζουν σε σύνθετες ανθρώπινες ασθένειες».

Οι επιστήμονες μελέτησαν, επίσης, κι έναν απομονωμένο πληθυσμό Πομάκων στα ορεινά χωριά της Βόρειας Ελλάδας. Από την αλληλούχιση του γονιδιώματος 1700 ατόμων εντοπίστηκαν 4 ξεχωριστές γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της γλυκόζης, τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων καθώς και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης.

Η καθηγήτρια Στατικής Γενετικής, Ελευθερία Ζεγγινή, στο Wellcome Trust Sanger Institute δήλωσε «Αυτή η μελέτη δείχνει τη σημασία της εξέτασης ολόκληρου του γονιδιώματος για την καλύτερη κατανόηση της γενετικής αρχιτεκτονικής ενός πληθυσμού. Έχουμε ανακαλύψει αυτή τη γενετική παραλλαγή που σχετίζεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις-τη συνηθέστερη αιτία θανάτου παγκοσμίως- κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply


  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Search Site

Δημοφιλή Αρθρα

Α Λυκείου: Τράπεζα θεμάτων Βιολογία (Με Απαντήσεις) 410σελ

Όλα τα θέματα (Β, Δ) απαντημένα κατά σειρά.  Από το 724-8310.Περιέχει ...

Επικοινωνία

210-3809488 nbab@biology.grΑΘΗΝΑ: ΓΡΑΒΙΑΣ 10-12 ΜΑΡΟΥΣΙ: ΕΡΜΟΥ & ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΑΓ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΑΓ ΙΩΑΝΝΟΥ  ΓΛΥΦΑΔΑ - ...

ΒΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2017 ...

... με βάση τα στατιστικά των τελευταίων 5 ετών (% ...

Επιτυχόντες 1994

Αναγνωστοπούλου Ντίνα Ιατρική ΑθήναςΑποστολάκη Μαρία Βιολογία ΑθήναςΒελτσίστα Στέλλα Ιατρική ΑθήναςΓιαννακάκου Δήμητρα Ιατρική ΙωαννίνωνΓομάτος Ηλίας Ιατρική ...

Η Σιγκαπούρη νομιμοποιεί τη μιτοχονδριακή θεραπεία

Σιγκαπούρη - Αυτή η μικρή πόλη θα μπορούσε να γίνει ...