Τα οφέλη των προβιοτικών

Το Lactobacillus acidophilus είναι ένα προβιοτικό βακτήριο. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να είναι καλή για την πέψη και τη γενική υγεία.

Το L. acidophilus εμφανίζεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα καθώς και σε πολλά άλλα τρόφιμα, όπως το λάχανο και το miso. Οι παραγωγοί προσθέτουν επίσης το L. acidophilus σε γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα στελέχη ζωντανού ζυμομύκητα και βακτηρίων. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση προβιοτικών, όπως το L. acidophilus, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της πέψης και μπορεί να προσφέρει μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Τι είναι το L. acidophilus;

Το L. acidophilus είναι ένα προβιοτικό βακτήριο που απαντάται φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο και σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό το βακτήριο βοηθά το πεπτικό σύστημα να διασπά τα σάκχαρα, όπως η λακτόζη, σε γαλακτικό οξύ.

Τρισεκατομμύρια βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών ζουν στο έντερο κάθε ατόμου. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των ευεργετικών και επιβλαβών βακτηρίων που ζουν στο έντερο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της πέψης, καθώς και να προσφέρει άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, το L. acidophilus μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από επιβλαβή μικρόβια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον που τα μικρόβια δεν συμπαθούν.

Οφέλη για την υγεία

Το L. acidophilus είναι παρόν σε μια ποικιλία τροφών και είναι επίσης ευρέως διαθέσιμο ως συμπλήρωμα διατροφής. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό το προβιοτικό  παρέχει ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για την υγεία, όπως είναι η πρόληψη των μολύνσεων αλλά συμβάλλει ενεργά και στη θεραπεία του καρκίνου.

Όπως και με κάθε υγιεινό φαγητό ή συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να είστε ένας καταναλωτής με κριτική σκέψη. Η έρευνα δείχνει κάποια οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του L. acidophilus, αλλά οι μελέτες δεν υποστηρίζουν κάθε προτεινόμενο όφελος.

Μερικά στοιχεία δείχνουν ότι το L. acidophilus μπορεί να είναι ευεργετικό για μια σειρά διαταραχών και καταστάσεων, όπως:

Κατάθλιψη

Αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι η υγεία του εντέρου μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στον εγκέφαλο.

Μια μελέτη του 2013, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την χημεία του εγκεφάλου, υποδεικνύοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της κατάθλιψης. Επίσης, μια συστηματική ανασκόπηση του 2016 δείχνει ότι η λήψη προβιοτικών, όπως το L. acidophilus, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης ή ακόμα και να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων σε άτομα με κατάθλιψη.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS)

Το CFS μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κόπωση και να κάνει το άτομο να αισθάνεται γενικά αδιαθεσία.

Το CFS είναι μια μακροπρόθεσμη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία διαφορετικών συμπτωμάτων, όπως:

  • υπερβολική κόπωση και λήθαργο
  • δυσκολία συγκέντρωσης και ελλειψη μνήμης
  • πόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις
  • αίσθηση γενικής αδιαθεσίας
  • προβλήματα ύπνου

Οι γιατροί δεν καταλαβαίνουν πλήρως το CFS ή τι το προκαλεί. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η υγεία των εντέρου, και συγκεκριμένα τα βακτήρια του εντέρου, μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του συνδρόμου.

Σε μια μελέτη του 2012, οι ερευνητές προκάλεσαν παρόμοια με CFS συμπτώματα σε αρουραίους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση L. Acidophilus στους αρουραίους μείωσε σημαντικά αυτά τα συμπτώματα.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Το L. acidophilus βοηθά το σώμα να μεταβολίζει και να διασπά τη λακτόζη. Η λακτόζη είναι μια ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, περίπου το 65% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο δυσκολεύεται να αφομοιώσει τη λακτόζη μετά την παιδική ηλικία. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει εντερικό άλγος, διάρροια, αέρια και φούσκωμα.

Τα συμπληρώματα L. acidophilus μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των επιπτώσεων της δυσανεξίας στη λακτόζη βοηθώντας το σώμα να μεταβολίσει τη λακτόζη. Μια μελέτη το 2016 συνέκρινε τη λήψη συμπληρωμάτων L. acidophilus με εικονικό φάρμακο σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Μετά από 4 εβδομάδες συμπλήρωσης, τα άτομα που έλαβαν L. acidophilus είχαν στατιστικά σημαντική μείωση των συμπτωμάτων δυσανεξίας στη λακτόζη, όπως κράμπες και εμετούς.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το IBS είναι μια μακροχρόνια πεπτική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και άλλα συμπτώματα. Οι γιατροί δεν καταλαβαίνουν πλήρως τι το προκαλεί και δεν υπάρχει θεραπεία.

Το μικροβιακό περιβάλλον (gut microbiota) είναι η κοινότητα βακτηρίων και άλλων μικροβίων που ζουν στο στομάχι και στο έντερο. Η έρευνα αρχίζει να προτείνει ότι τα προβλήματα με τη φυσική ισορροπία της ποσότητα των μικροβίων του εντέρου μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του IBS.

Αρκετές μελέτες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση L. acidophilus και άλλων προβιοτικών μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του IBS. Ωστόσο, οι μελέτες ήταν μικρές και οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως το ρόλο των μικροβίων στο IBS.

Μολύνσεις από μύκητες

Η υπερανάπτυξη του Candida, ενός τύπου μαγιάς που απαντάται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να προκαλέσει κνησμό και πόνο στην επιδερμίδα. Οι κολπικές μολύνσεις από μύκητες είναι συχνές και μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να λειτουργήσουν τα φάρμακα.

Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι παθαίνουν μολύνσεις μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα φάρμακα σκοτώνουν τόσο καλά όσο και κακά βακτήρια.

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων από κολπικές μυκητιάσεις και πιθανώς κι από άλλες κολπικές μολύνσεις. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 δείχνει ότι η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων που περιέχουν Lactobacillus σε συνδυασμό με αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές θεραπείες μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά θεραπείας σε γυναίκες με μολύνσεις ζύμης και βακτηριακή κολπίτιδα.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι τύποι IBD. Πρόκειται για μακροχρόνιες καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή σε μέρη της πεπτικής οδού. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν σημαντικά, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν διάρροια, κράμπες και απώλεια βάρους.

Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η προβιοτική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Για παράδειγμα, η μια ανάλυση του 2013, η οποία εξέτασε τα αποτελέσματα 23 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, διαπίστωσε υψηλότερα ποσοστά περιόδων χωρίς συμπτώματα μεταξύ ατόμων με ενεργό ελκώδη κολίτιδα που χρησιμοποίησαν προβιοτικά.

Ανοσία

Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μελέτη του 2015, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η προσθήκη του L. acidophilus στη διατροφή των μαύρων ψαριών swordtail υποστήριζε το ανοσοποιητικό τους σύστημα με διάφορους τρόπους.

Τα ψάρια αυτα επηρεάστηκαν λιγότερο από το άγχος και η μικροβιακή τους ισορροπία ήταν ισχυρότερη. Το προβιοτικό επίσης βελτίωσε την υγεία της βλέννας του δέρματος, η οποία αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις λοιμώξεις.

Παρενέργειες και κίνδυνοι

Για τους ανθρώπους που είναι γενικά υγιείς, το L. acidophilus και άλλα προβιοτικά είναι ασφαλή και οι παρενέργειες είναι συνήθως ελάχιστες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αναφέρουν το αέριο, τη φούσκωμα και άλλες ήπιες πεπτικές καταγγελίες.

Οποιοσδήποτε εξετάζει συμπλήρωματα με L. acidophilus ή άλλα προβιοτικά θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί έναν ιατρό, ειδικά εάν ένα άτομο έχει προβλήματα υγείας.

Τα άτομα με σοβαρή υποκείμενη κατάσταση υγείας μπορεί να απαιτούν στενή παρακολούθηση κατά τη λήψη προβιοτικών, καθώς ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων λοιμώξεων. Αυτό περιλαμβάνει:

  • πολύ άρρωστα βρέφη
  • άτομα που έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί
  • άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Επειδή τα προβιοτικά είναι διαθέσιμα ως τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν τα ελέγχει τόσο αυστηρά όσο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Διαφορετικά στελέχη έχουν διαφορετικές παρενέργειες. Επομένως, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα αξιόπιστο εμπορικό σήμα και να ελέγξετε τον κατάλογο των συστατικών για πιθανά αλλεργιογόνα.

Εάν κάποιος έχει κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη λήψη ενός προβιοτικού, πρέπει να απευθυνθεί σε ιατρό για συμβουλές.

Πηγές

Οι παραγωγοί προσθέτουν το L. acidophilus στο γιαούρτι και σε πολλά άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εμφανίζεται επίσης φυσικά σε μια σειρά τροφίμων και τουρσιών, όπως:

  • Μερικά είδη τυριών όπως cottage
  • κεφίρ
  • ξυνολάχανο
  • miso

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν L. acidophilus είναι επίσης ευρέως διαθέσιμα στα φαρμακεία. Μια σειρά από αυτά τα συμπληρώματα διατροφής είναι επίσης διαθέσιμα για αγορά online.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε

Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να προσθέσουν L. acidophilus και άλλα προβιοτικά στη διατροφή τους. Ένας βολικός και δημοφιλής τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω των γιαουρτιών αλλά και μέσω κάποιων άλλων τρόφιμων που περιέχουν επίσης L. acidophilus. Ωστόσο, να ελέγχετε πάντοτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν περιέχει L. acidophilus.

Όταν παίρνετε  συμπληρώματα L. acidophilus, επιλέξτε ένα αξιόπιστο εμπορικό σήμα και πάντα ακολουθήστε τις οδηγίες συσκευασίας. Ένας γιατρός ή φαρμακοποιός μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιλογή του σωστού συμπληρωμάτος L. acidophilus.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.