Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Σπουδές Βιολογίας στα 5 καλύτερα πανεπιστήμια

Πριν λίγο καιρό αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

 Εστιάζοντας στο πεδίο των Βιολογικών Επιστημών (Life Sciences) και με βάση την κατάταξη όπως την παρουσιάζουν οι  ιστοσελίδες topuniversities και timeshighereducation, επιλέξαμε και παρουσιάζουμε συνοπτικά τα 5 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για σπουδές Βιολογίας-Ιατρικής τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

  1. Πρώτο στη λίστα είναι το Πανεπιστήμιο του Harvard, το οποίο είναι βέβαια και το πρώτο Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ, στο Cambridge και τη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδρύθηκε από τον John Harvard το 1636 και από αυτό προέρχονται πάνω από 40 νομπελίστες. Το επίπεδο των γνώσεων που προσφέρει σε όλους τους τομείς και ειδικότητες είναι πάρα πολύ υψηλό καθώς είναι και το Ίδρυμα που παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης για την έρευνα. Τα δίδακτρα για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές κυμαίνονται μεταξύ 40.000$-42.000$ ετησίως. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα σπουδών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Harvard  .

Αμέσως επόμενο στην κατάταξη είναι το MIT (Massachusetts Institute of Technology), στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε πριν 150 χρόνια και από αυτό προέρχονται περισσότεροι από 70 νομπελίστες, οκτώ από τους οποίους είναι ακόμα εν ενεργεία στο Ίδρυμα. Στο MIT σπουδάζουν πάνω από 10.000 φοιτητές σε ποικίλους τομείς όπως η Αρχιτεκτονική, οι Οικονομικές επιστήμες, οι Ανθρωπιστικές επιστήμες και οι επιστήμες Υγείας-όπως είναι η Βιολογία. Τα δίδακτρα για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές κυμαίνονται μεταξύ 42.000$-44.000$ ετησίως. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα σπουδών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του MIT .

Στην 3η θέση συναντάμε σύμφωνα με τη μια κατάταξη το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Μ. Βρετανία, ενώ σύμφωνα με την άλλη κατάταξη το Πανεπιστήμιο του Cambridge, επίσης στη Μ. Βρετανία. Τα δύο αυτά Πανεπιστήμια εναλλάσσονται μεταξύ 3ης και 4ης θέσης στις 2 κατατάξεις.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ιδρύθηκε τον 13ο αι. και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Από αυτό έχουν αποφοιτήσει 12 Άγιοι (!), 20 Αρχιεπίσκοποι, 26 Βρετανοί Πρωθυπουργοί και τουλάχιστον 30 ηγέτες παγκοσμίως. Περιλαμβάνει 39 κολλέγια στα οποία φοιτούν περίπου 18.000 φοιτητές που προέρχονται από περισσότερες από 130 χώρες. Διαθέτει πάνω από 100 βιβλιοθήκες ενώ τα μουσεία του είναι παγκοσμίως γνωστά. Το επίπεδο των γνώσεων που προσφέρει στους φοιτητές του είναι πάρα πολύ υψηλό καθώς πρόκειται για το αρχαιότερο πανεπιστήμιο σε όλες τις αγγλόφωνες χώρες, με μεγάλη παράδοση στην έρευνα και τη διδασκαλία. Τα δίδακτρα για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές κυμαίνονται, για τους φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός Μ. Βρετανίας μεταξύ 28.000$-32.000$ ετησίως, ενώ για Βρετανούς φοιτητές 12.000$-16.000$ ετησίως. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα σπουδών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το πανεπιστήμιο του Cambridge ιδρύθηκε το 1209 από αποφοίτους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και από αυτό πέρασαν κατά καιρούς και από διάφορες βαθμίδες, ο Νεύτωνας, ο Rutherford, ο Δαρβίνος, ο Turing και οι Watson και Crick. Σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 18.300 φοιτητές και το προσωπικό του αποτελείται από περισσότερα από 8.500 άτομα. Αποτελεί και αυτό ένα από τα αρχαιότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, με μεγάλη παράδοση και ποιότητα στην έρευνα και τη διδασκαλία. Τα μουσεία και οι συλλογές του είναι παγκοσμίως γνωστά ενώ απαρτίζεται από 31 διαφορετικά κολλέγια. Τα δίδακτρα για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές κυμαίνονται, για τους φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός Μ. Βρετανίας μεταξύ 26.000$-28.000$ ετησίως, ενώ για Βρετανούς φοιτητές 14.000$-16.000$ ετησίως. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα σπουδών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Cambridge .

 Στην 5η θέση, αμέσως μετά τα δύο παραπάνω Πανεπιστήμια, βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Stanford στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1891 από τον μεγιστάνα Leland Stanford, στη μνήμη του γιου του. Είναι, μετά το Harvard, το πιο απαιτητικό Πανεπιστήμιο αφού δέχεται μόνο το 7% των αιτήσεων που παίρνει κάθε χρόνο. Απόφοιτοι του έχουν ιδρύσει μεγάλες εταιρείες όπως η Hewlett-Packard και η Google. Πρόκειται για το 3ο πιο πλούσιο Πανεπιστήμιο του κόσμου και φιλοξενεί περίπου 7.000 προπτυχιακούς και 4.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Τα δίδακτρα για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές κυμαίνονται μεταξύ 40.000$-42.000$ ετησίως. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα σπουδών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του  Stanford .

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.