Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Professor George Kollias at the Academy of Athens

 Δρ. Γ. Κόλλιας, Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

  Πρόσφατα η Ακαδημία Αθηνών ξεχώρισε και εξέλεξε ως τακτικό μέλος της τον Καθηγητή Γεώργιο Κόλλια, για την καθοριστική συμβολή του στην Βιοϊατρική έρευνα στη χώρα μας.

  Ο Γιώργος Κόλλιας   είναι βιολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών  από το 1980 έως το 1984, στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας. Στη συνέχεια πραγματοποίησε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο πεδίο της γονιδιακής έκφρασης στο Laboratory of Gene Structure and Expression, National Institute for Medical Research, Mill Hill, στο Λονδίνο και μετέπειτα επέστρεψε στην Ελλάδα για να ιδρύσει το Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Από το 2000 έως το 2002 διορίστηκε διευθυντής του ινστιτούτου Ανοσολογίας, του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών ‘Αλέξανδρος Φλέμινγκ’ το οποίο διευθύνει μέχρι και σήμερα. Διετέλεσε επίσης  διευθυντής του Κέντρου αυτού από το 2002 έως το 2010.Το Μάιο του 2012 εξελέγη Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

   O κ. Κόλλιας ανέπτυξε γενετικές μεθόδους για τη μελέτη της λειτουργίας των κυτταροκινών, ιδιαίτερα του Παράγοντα Νέκρωσης Όγκων (TNF), σε ζωικά μοντέλα ασθενειών του ανθρώπου. Αναγνωρίζεται διεθνώς για πρωτοποριακές εργασίες που οδήγησαν στις πρώτες κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίες θεωρούνται σήμερα πρότυπες βιολογικές θεραπείες με εφαρμογές σε πλήθος χρόνιων φλεγμονωδών νόσων. Το εργαστήριο του κ. Κόλλια συγκαταλέγεται στα πλέον παραγωγικά εργαστήρια ως προς την συμβολή του στην  κατανόηση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών ανάπτυξης χρόνιων, φλεγμονωδών, ανοσολογικών νόσων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι φλεγμονώδεις εντεροπάθειες και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το 2014 του απενεμήθη το διεθνές βραβείο Carol-Nachman για πρωτοποριακές έρευνες στον τομέα της Ρευματολογίας.

    Στην ομιλία του (αξίζει να την παρακολουθήσετε!!!) κατά την τελετή της υποδοχής του στην Ακαδημία Αθηνών- ο κ. Κόλλιας αναπτύσσει μέσα σε λίγη ώρα την πρόοδο της επιστήμης της Βιολογίας από την αρχαιότητα έως σήμερα και αναφέρεται στην καθοριστική συμβολή της Μοριακής Βιολογίας και της Γονιδιωματικής στην κατανόηση των λειτουργικών μηχανισμών που διέπουν την έμβια ύλη και κατά συνέπεια στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Η ομιλία του εστιάζεται στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σχετικά με ασθένειες που ταλαιπωρούν για χρόνια το ανθρώπινο είδος και τονίζει τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία της κατασκευής των διαγονιδιακών πειραματοζώων –τεχνολογία που εισήγαγε ο ίδιος από τους πρώτους στην Ελλάδα– στη μελέτη για τη θεραπεία ασθενειών καθώς και τα πεδία και τις προοπτικές που ανοίγονται για την έρευνα στα επόμενα χρόνια. Έχει σημασία να κατανοήσει κανείς το μέγεθος των δυνατοτήτων που δίνει η επιστήμη της Βιολογίας στο πεδίο της έρευνας για την αντιμετώπιση της ασθένειας αλλά και της βασικής έρευνας για την κατανόηση του έμβιου κόσμου που μας περιβάλλει. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πόσοι νέοι άνθρωποι εργάζονται εντατικά στο χώρο της έρευνας στη χώρα μας και επιτυγχάνουν σημαντική πρόοδο έχοντας πολύ μικρή οικονομική υποστήριξη σε σχέση με συναδέλφους τους στο εξωτερικό.

   Ο κ. Κόλλιας έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα και 40 ανασκοπήσεις και σχολιασμούς.  Η ερευνητική ομάδα του κ. Κόλλια απαρτίζεται σήμερα από 3 μεταδιδακτορικούς επιστήμονες-υπεύθυνους έργου, 8 μεταδιδακτορικούς ερευνητές και 3 υποψήφιους διδάκτορες ενώ στο εργαστήριό του εργάζονται επίσης 7 τεχνικοί επιστήμονες. Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενα μέλη του εργαστηρίου του είναι σήμερα καταξιωμένοι επιστήμονες και πολλοί από αυτούς έχουν πλέον τις δικές τους ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες.

 

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.