Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Aναζητoύμε σύντροφο με…. ίδιο DNA

Τι σχέση έχει η αγάπη με τα γονίδια;

  Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Colorado, Boulder  αποκαλύπτει ότι ένα άτομο ενός πληθυσμού είναι περισσότερο όμοιο, γενετικά, με τον/την σύντροφό του παρά με οποιοδήποτε άλλο, τυχαία επιλεγμένο, άτομο του πληθυσμού.

Οι επιστήμονες ήδη ήξεραν βεβαίως ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν συντρόφους με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτούς σε ό,τι αφορά το θρήσκευμα, την ηλικία, τον σωματότυπο, την καταγωγή, την οικονομική κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο αλλά η νέα αυτή μελέτη αποκαλύπτει ότι τελικά οι άνθρωποι φαίνεται να επιλέγουν σύντροφο που έχει παρόμοιο DNA με αυτούς!

   Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Nationa lAcademy of Sciences και είναι η πρώτη έρευνα στην οποία μελετήθηκαν εκτενώς ομοιότητες σε όλο το γονιδίωμα. «Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι παντρεύονται ανθρώπους που τους ‘μοιάζουν’ αλλά το ερώτημα ήταν αν επιλέγουν τυχαία ή με βάση τη γενετική» δηλώνει ο Benjamin Domingue, επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου και επιστημονικός συνεργάτης στο CU-Boulder’s Institute of Behavioral Science. Για την έρευνα αυτή ο Domingue και οι συνεργάτες του, ανάμεσα στους οποίους και ο Αναπληρωτής καθηγητής του CU-Boulder, Jason Boardman, χρησιμοποίησαν γενετικά δεδομένα που συνέλεξαν από μια άλλη μελέτη (Health and Retirement Study) η οποία χρηματοδοτήθηκε από το National Institute on Aging .

   Οι ερευνητές εξέτασαν τα γονιδιώματα 825 μη Ισπανόφωνων λευκών ζευγαριών Αμερικανών εστιάζοντας σε 1,7 εκατομμύρια συγκεκριμένους μονονουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς, στο γονιδίωμα κάθε ατόμου, που αποτελούν συγκεκριμένες θέσεις πάνω στο DNA που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Βρήκαν ότι μεταξύ 2 συντρόφων οι διαφορές αυτές είναι λιγότερες από ότι μεταξύ 2 τυχαία επιλεγμένων ατόμων μέσα από τον πληθυσμό. Επιπλέον οι επιστήμονες θέλησαν να συγκρίνουν τη γενετική ομοιότητα με την ‘κοινωνική ομοιότητα’, που αντικατοπτρίζεται στο μορφωτικό επίπεδο, ως κίνητρα επιλογής συντρόφου και το συμπέρασμα ήταν ότι το κίνητρο «επιλογή συντρόφου με ‘γενετικά κριτήρια’» έχει το 1/3 της ισχύος του κινήτρου που αφορά τα μορφωτικά κριτήρια.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.