Πώς προσανατολίζονται οι ρίζες ενός φυτού; | Biology.gr

Τattoos! Think before you ink…

    Μπορεί σε μερικούς από εμάς να αρέσουν τα tattoos και να θεωρούμε ότι προσφέρουν πολλά στην εξωτερική μας εμφάνιση, ας δούμε όμως τι κινδύνους μπορεί να κρύβουν για την υγεία και το δέρμα μας…

Music-Tattoo-On-Arm1

   Ερευνητές του NYU Langone Medical Center, στη Νέα Υόρκη, βρήκαν ότι το 6% των νεοϋορκέζων που έχουν κάνει τατουάζ έχουν εμφανίσει εξανθήματα και έχουν εκδηλώσει συμπτώματα κνησμού και πρήξιμο, το οποίο διήρκεσε από 4 μήνες έως και κάποια χρόνια για μερικούς! Σύμφωνα με την Dr. Marie Leger, δερματολόγο στο NYU Langone Medical Center και κύρια ερευνήτρια στη συγκεκριμένη μελέτη, ένας στους 5 ενήλικους αμερικανούς έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ. «Δεδομένης της αύξησης του αριθμού των ατόμων που κάνουν τατουάζ, θα πρέπει τόσο οι αρμόδιοι των υπηρεσιών υγείας όσο και ο κόσμος γενικά να ενημερωθεί για τους κινδύνους που ελοχεύουν» δηλώνει η Dr. Leger. Τα ευρήματα της ομάδας τους, στην οποία συμμετέχει και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Δερματολογίας του NYU Langone Medical Center, Ronald O. Perelman  δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Contact Dermatitis στις 27 Μαΐου 2015.

   Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους προέκυψαν από συνεντεύξεις σε περίπου 300 ενήλικους αμερικανούς, στην περιοχή του Central Park τον Ιούνιο του 2013 και συμπίπτουν με αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών από Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μόλις πρόσφατα άρχισαν να ασχολούνται με τις επιπλοκές που μπορούν να προκαλέσουν τα τατουάζ. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν ηλικία από 18 έως 69 ετών και η πλειοψηφία δήλωσε ότι δεν είχε πάνω από 5 τατουάζ (ένας από τους συμμετέχοντες βέβαια είχε 53!), ενώ το σημείο στο οποίο έκαναν οι περισσότεροι τατουάζ ήταν το μπράτσο (στο 67% των περιπτώσεων).

«Μας κινητοποίησαν οι αναφορές που είχαμε σχετικά με χρόνιες επιπλοκές που σχετίζονταν με τα τατουάζ», δηλώνει η Dr. Leger και τονίζει ότι ενώ κάποιες από τις δυσμενείς αντιδράσεις του δέρματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, κάποιες άλλες απαιτούν τη χειρουργική επέμβαση με laser προκειμένου να θεραπευτούν. Η χειρουργική επέμβαση είναι σε ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητη προκειμένου να αφαιρεθεί το δέρμα, η ουλή και άλλες κοκκιώδεις δερματικές βλάβες που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή του τατουάζ, οι οποίες μπορούν να επεκταθούν αρκετά και να προκαλέσουν κνησμό και βεβαίως να έχουν και ψυχολογικές συνέπειες στο άτομο, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ο αρχικός του στόχος ήταν η βελτίωση της εμφάνισης…

  Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα χρώματα μελανιού στα τατουάζ –το μαύρο και το κόκκινο- είναι αυτά που δημιουργούν τις πιο συχνές επιπλοκές.

83D054203BD8DF171CCCCDBE9E580EAE

Η ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ TATTOOS ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ

 Γνωρίζουμε ότι τα μελάνια που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ περιέχουν τη χρωστική καθώς και μόρια-φορείς, τα οποία θα μεταφέρουν τη χρωστική από το σημείο του τρυπήματος στην γύρω περιοχή της δερμίδας. Επίσης τα μόρια-φορείς (διαλύτες) συμβάλουν στην ομοιογένεια του χρώματος και στην εξουδετέρωση παθογόνων που μπορεί να περιέχονται στο μελάνι. Μόρια-φορείς μπορεί να είναι διάφορες αλκοόλες (αιθυλική ή προπυλική αλκοόλη) ή ακόμα και το νερό. Η ακριβής χημική σύσταση των μελανιών που χρησιμοποιούνται δεν είναι γνωστή και μπορεί ο κάθε κατασκευαστής να μην δημοσιοποιεί τη σύστασή τους. Το σίγουρο πάντως είναι ότι περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως τιτάνιο, νικέλιο, το βάριο και το κάδμιο. Επίσης άλλα στοιχεία που περιέχονται στα μελάνια είναι το αντιμόνιο και το αρσενικό.

   Περίπου το 44% των χρόνιων επιπτώσεων οφείλονταν στο κόκκινο μελάνι, παρόλο που το 1/3 των ερωτιθέντων είχαν τατουάζ με κόκκινο μελάνι. Αντιθέτως το μαύρο μελάνι –το οποίο χρησιμοποιείται στο 90% των τατουάζ- φαίνεται να είναι υπεύθυνο για περίπου το ένα τρίτο των επιβλαβών επιπτώσεων.

   Η Dr. Leger δηλώνει ότι: «Δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι δερματικές αντιδράσεις που παρατηρούνται οφείλονται στο μελάνι αυτό καθαυτό ή σε άλλα χημικά, συντηρητικά ή ενισχυτικά του χρώματος που περιέχει ή στη σταδιακή αποσύνθεση των χημικών κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η έλλειψη μιας διεθνούς βάσης δεδομένων που να περιλαμβάνει τη χημική σύσταση των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και την πρόβλεψη πιθανών περιστατικών».  Προσθέτει επίσης ότι «το δέρμα μας είναι πολύ ευαίσθητο και δεν ξέρουμε τι συνέπειες μπορεί να έχει η διαρκής έκθεσή του σε χημικά αμφιβόλου σύστασης και προέλευσης. Οι περισσότερες αντιδράσεις του οργανισμού μας στα tattoo’s φαίνεται να είναι ανοσολογικές αντιδράσεις αλλά δε γίνεται εκ των προτέρων να γνωρίζουμε ποιος θα εμφανίσει αλλεργικές ή άλλου είδους  αντιδράσεις στα τατουάζ.

  Από την έρευνα φαίνεται ότι κάποιες επιπλοκές όπως η καθυστερημένη επούλωση του τραύματος, ο πόνος, το πρήξιμο ή και διαφόρων ειδών μολύνσεις εμφανίζονται στο 10% των περιπτώσεων μέσα στην πρώτη βδομάδα από την απόκτηση του τατουάζ. Επιπλέον, μόνο το 1/3 όσων εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα αναζήτησαν ιατρική βοήθεια! Τα υπόλοιπα 2/3 απευθύνθηκαν εκ νέου στο κατάστημα όπου έκαναν το τατουάζ για να ζητήσουν βοήθεια εκεί.

  Σε κάθε περίπτωση η ομάδα της Dr. Leger συνεχίζει τις έρευνες ελπίζοντας στο άμεσο μέλλον να ανακαλύψει ποια μελάνια είναι περισσότερο υπεύθυνα για  την εμφάνιση των παραπάνω δυσάρεστων αντιδράσεων και να καθοριστεί η ακριβής σύστασή τους. Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ορισμένα μελάνια που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ είναι περιέχουν μυκοβακτήρια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αρκετά σοβαρές μολύνσεις σε διάφορα όργανα όπως οι πνεύμονες, τα μάτια αλλά και μολύνσεις στους συνδέσμους.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.