Το χασμουρητό είναι ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ!? | Biology.gr

Το χασμουρητό είναι ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ!?

Αίσθημα κόπωσης? Ακόμα κι αν δεν είμαστε κουρασμένοι, γιατί χασμουριόμαστε αν κάποιος άλλος κάνει; Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Nottingham έχουν δημοσιεύσει έρευνα που υποδηλώνει ότι η ανθρώπινη τάση για μεταδοτικό χασμουρητό προκαλείται αυτόματα από πρωτόγονα αντανακλαστικά στον πρωτεύοντα κινητικό φλοιό – μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του.

Η μελέτη τους – «Μια νευρική βάση για το μεταδοτικό χασμουρητό» – έχει δημοσιευθεί στο ακαδημαϊκό περιοδικό Current Biology και αποτελεί ένα τμήμα της έρευνά τους σχετικά με την υποκείμενη βιολογία των νευροψυχιατρικών διαταραχών και την αναζήτηση νέων μεθόδων θεραπείας.

Τα τελευταία ευρήματά τους δείχνουν ότι η ικανότητά μας να αντισταθούμε στο χασμουρητό όταν κάποιος άλλος κοντά μας χασμουριέται είναι περιορισμένος. Η  επιθυμία μας να χασμουρηθούμε αυξάνεται εάν μας δοθούν οδηγίες να αντισταθούν στο χασμουρητό κι όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε να καταπνίξουμε ένα χασμουρητό, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χασμουριόμαστε, αλλά δεν θα αλλάξει την τάση που θα έχουμε για να χασμουρηθούμε. Είναι σημαντικό ότι έχουν ανακαλύψει ότι η ανάγκη για χασμουρητό – η τάση μας για μεταδοτικό χασμουρητό – είναι ατομική για τον καθένα μας.

Ο Stephen Jackson, Καθηγητής της Γνωσιακής Νευροεπιστήμης, στη Σχολή Ψυχολογίας, ηγήθηκε της επιστημονικής μελέτης. Είπε: «Πιστεύουμε ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την περαιτέρω κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ της κινητικότητας και της εμφάνισης των echophenomena (Το Echophenomenon, επίσης γνωστό ως φαινόμενο ηχούς, είναι “αυτόματες απομιμήσεις χωρίς ρητή συνειδητοποίηση” ή παθολογικές επαναλήψεις εξωτερικών ερεθισμάτων ή δραστηριοτήτων, ενέργειες, ήχοι ή φράσεις, ενδεικτικές μιας υποκείμενης διαταραχής) σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών συνθηκών που έχουν συνδεθεί με την αυξημένη διεγερσιμότητα  του φλοιού ή/και τη μειωμένη φυσιολογική αναστολή όπως στην επιληψία, την άνοια, τον αυτισμό και το σύνδρομο Tourette.”

Το μεταδοτικό χασμουρητό ενεργοποιείται ακούσια όταν παρατηρούμε ένα άλλο άτομο να χασμουριέται. Ωστόσο  δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν την τάση για μεταδοτική χασμουρητό αλλά και οι χιμπατζήδες και τα σκυλιά συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

 

Η νευρωνική βάση για το μεταδοτικό χασμουρητό…

Η νευρωνική βάση για τις echophenomena είναι άγνωστη. Για να δοκιμαστεί η σχέση μεταξύ της διέγερσης του εγκεφάλου και της νευρικής βάσης για το μεταδοτικό χασμουρητό, η ερευνητική ομάδα του Nottingham χρησιμοποίησε την τεχνική του πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού. Χρησιμοποίησαν  36 ενήλικες για να βοηθήσουν στη μελέτη τους. Αυτοί οι εθελοντές παρακολούθησαν βίντεο κλιπ που έδειχναν κάποιον άλλο να χασμουριέται και τους δόθηκε η εντολή είτε να αντισταθούν στο χασμουρητό τους είτε να αφεθούν να χασμουρηθούν.

Οι συμμετέχοντες βιντεοσκοπούνταν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και μετρήθηκαν τα χασμουρητά τους και τα «καταπνιγμένα» χασμουρητά. Επιπρόσθετα, καταγράφηκε συνεχώς η ένταση της επιθυμίας του κάθε συμμετέχοντα να χασμουρηθεί.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση, ήταν επίσης σε θέση να αυξήσουν την επιθυμία να χασμουρηθούν.

Η Georgina Jackson, Καθηγήτρια της Γνωσιακής Νευροψυχολογίας στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, δήλωσε: “Αυτή η έρευνα έχει δείξει ότι η επιθυμία αυξάνεται προσπαθώντας να σταματήσουμε τον εαυτό μας. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση μπορέσαμε να αυξήσουμε την τάση για το μεταδοτικό χασμουρητό.”

Η αναζήτηση εξατομικευμένων θεραπειών

Η MRI χρησιμοποιήθηκε για την ποσοτικοποίηση της κινητικής κατά τη διέγερση του φλοιού του εγκεφάλου και της φυσιολογικής αναστολής για κάθε συμμετέχοντα και πρόβλεψε την τάση για μεταδοτικό χασμουρητό σε όλους τους εθελοντές.

Τα αποτελέσματα αποδείχτηκαν σημαντικοί παράγοντες πρόβλεψης για μεταδοτικό χασμουρητό και κατέδειξαν ότι η τάση κάθε ατόμου για μεταδοτικό χασμουρητό καθορίζεται από τη φλεγμονώδη διέγερση και τη φυσιολογική αναστολή του πρωτογενούς κινητικού φλοιού του εγκεφάλου.

Ο καθηγητής Stephen Jackson δήλωσε: “Αν κατανοήσουμε πώς οι αλλοιώσεις της νευρικής διεγερσιμότητας προκαλούν νευρικές διαταραχές, μπορούμε να τις αντιστρέψουμε. Ψάχνουμε για πιθανές εξατομικευμένες θεραπείες χωρίς τη χρήση φαρμάκων.”

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.