H δυναμική του DNA... ως μέσο αποθήκευσης πληροφοριών! | Biology.gr

Το φύλο του ερευνητή επηρεάζει… τα πειραματικά αποτελέσματα!

Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της Εταιρείας για τη Νευροεπιστήμη (SfN) στην Ουάσιγκτον, εντείνουν το μυστήριο του πώς η κεταμίνη, η οποία έχει ισχυρές ψυχοδηλωτικές επιδράσεις στη διάθεση, αλληλεπιδρά με τον εγκέφαλο. Επίσης εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά των ποντικιών.

Πειράματα σε ποντίκια με τη δημοφιλή κεταμίνη μπορούν να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα με το φύλο του ερευνητή που τα εκτελεί, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η κεταμίνη είναι περισσότερο γνωστή ως ψυχοδραστικό-ψυχαγωγικό φάρμακο. Έχει κινήσει το ενδιαφέρον των ψυχιάτρων λόγω της δυνατότητας της να θεραπεύει την κατάθλιψη μέσα σε λίγες ώρες. Δεν είναι σαφές πώς λειτουργεί το φάρμακο, ωστόσο, πολλοί ερευνητές χρησιμοποιούν μοντέλα ζώων στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν το μηχανισμό που χρησιμοποιεί.

Η Πολύμνια Γεωργίου, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Maryland της Βαλτιμόρης, είναι ένας από αυτούς. Το 2015, ένας άνδρας συνάδελφος της ζήτησε να διεξάγει πειράματα γι ‘αυτόν ενώ ήταν έξω από την πόλη, συμπεριλαμβανομένου ενός τυπικού τρόπου δοκιμής αντικαταθλιπτικών που ονομάζεται δοκιμασία αναγκαστικής κολύμβησης. Σε αυτή τη δοκιμασία, οι ερευνητές εγχέουν σε υγιή ποντίκια ένα φάρμακο, τα τοποθετούν σε μια δεξαμενή νερού και μετράνε για πόση ώρα κολυμπούν προτού να εγκαταλείψουν και να περιμένουν κάποιον να τα σώσει.

Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να κάνουν τα υγιή ποντίκια να κολυμπήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνα τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει αντικαταθλιπτικά, κάτι το οποίο παρατήρησε ο άνδρας συνάδελφος της Γεωργίου κατά τη διάρκεια των πειραμάτων του όπου χρησιμοποίησε κεταμίνη.

Οσμή και εγκέφαλος…

Παρόλο που η Γεωργίου ακολούθησε το πρωτόκολλό του ακριβώς, διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έλαβαν το αντικαταθλιπτικό δεν κολυμπούσαν για περισσότερη ώρα από τα ποντίκια που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όταν η Γεωργίου μαζί με τρεις γυναίκες και τέσσερις άνδρες ερευνητές πραγματοποίησαν τα πειράματα, ανακάλυψαν ότι η κεταμίνη ενήργησε ως αντικαταθλιπτικό μόνο όταν χορηγήθηκε από τους άνδρες.

Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι τα ποντίκια αντιλαμβάνονταν τη μυρωδιά του ατόμου που τους χορηγούσε το αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Έτσι έβαλαν τα ζώα μέσα σε μια καπνοδόχο, έτσι ώστε τα ποντίκια να μην μπορούσαν να μυρίσουν ποιος τους χορήγησε την κεταμίνη. Αυτό εξάλειψε πλήρως την επίδραση της κεταμίνης, ανεξάρτητα από το φύλο του ερευνητή που έκανε το πείραμα. Όταν η Γεωργίου και οι συνεργάτες του έβαλαν ένα μπλουζάκι που φορούσε ένας άνδρας δίπλα στα ποντίκια στην καπνοδόχο, τα ποντίκια στα οποία είχε εγχυθεί κεταμίνη κολυμπούσαν περισσότερο από αυτά που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό υποδηλώνει ότι η αρσενική οσμή ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσει το φάρμακο.

Ο επικεφαλής του εργαστηρίου της Γεωργίου, ο νευροεπιστήμονας Todd Gould, έμαθε ότι ο ερευνητής Ronald Duman στο Πανεπιστήμιο Yale στο New Haven του Κοννέκτικατ είχε παρόμοια αποτελέσματα με γυναίκες ερευνήτριες στο εργαστήριό του όπου έκαναν πειράματα χρησιμοποιώντας ως αντικαταθλιπτικό την κεταμίνη. Ο Gould ζήτησε από τον Duman να επαναλάβει το πείραμα δοκιμής κολύμβησης της Γεωργίου στο δικό του εργαστήριο. Όταν οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες ερευνητές έκαναν έγχυση ποντικών με κεταμίνη, είδαν τα ίδια αποτελέσματα: οι ποντικοί που εγχύθηκαν από γυναίκες δεν ανταποκρίθηκαν στο φάρμακο.

Η Γεωργίου και οι συνεργάτες της επαναλάμβαναν τα πειράματα με άλλα αντικαταθλιπτικά, αλλά το φύλο των ερευνητών δεν φαινόταν να έχει σημασία. Αυτή και o Gould υποψιάζονταν ότι αυτά τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης αλληλεπίδρασης μεταξύ της κεταμίνης και της ανδρικής οσμής στον εγκέφαλο του ποντικιού.

Αλλά άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το φύλο του ερευνητή μπορεί να επηρεάσει και άλλα είδη πειραμάτων συμπεριφοράς, όχι μόνο αυτά που αφορούν την κεταμίνη. Μια δημοσίευση το 2014 στο Nature Methods διαπίστωσε ότι τα ποντίκια ήταν πιο αγχώδη και λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στον πόνο όταν τα χειριζόταν ένας άνδρας ερευνητής. Η νευροεπιστήμονας συμπεριφοράς Silvana Chiavegatto του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, η οποία ήταν στην παρουσίαση της SfN της Γεωργίου, λέει ότι έχει δει το ίδιο φαινόμενο στο εργαστήριό της όπου μελετά την κατάθλιψη αλλά δεν χρησιμοποιεί κεταμίνη.

Επανεξετάζοντας το μοντέλο

“Νομίζω ότι είναι πραγματικά συναρπαστικό, με μεγάλες συνέπειες για τον τομέα μας”, λέει η Adrienne Betz, μια νευροεπιστήμονας συμπεριφοράς στο Quinnipiac University στο Hamden, Connecticut. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι τα αποτελέσματα είναι σε αρχικό στάδιο και παραμένει να δούμε αν το αποτέλεσμα είναι συγκεκριμένο για την κεταμίνη και τα ποντίκια.

Άλλοι διαφωνούν με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εκατοντάδες έρευνες με γυναίκες ερευνήτριες αποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα πειραμάτων με αντικαταθλιπτικά – συμπεριλαμβανομένης της κεταμίνης – στα ποντίκια δε διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο, λέει η Lisa Monteggia, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Texas Southwestern στο Ντάλας. Άλλοι παράγοντες, όπως εάν ο ερευνητής είναι αγχωμένος όταν εγχέει το φάρμακο στα ποντίκια, μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ζώων, λέει.

Ο Gould και η Γεωργίου υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά τους δεν ακυρώνουν απαραιτήτως προηγούμενες μελέτες, απλώς δείχνουν ότι τα πειράματα κεταμίνης στο εργαστήριο τους δουλεύουν μόνο όταν οι άνδρες εγχέουν τα ποντίκια. Υπάρχουν τεράστιες ενδείξεις ότι η κεταμίνη είναι ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό στον άνθρωπο. Ο Gould αμφιβάλλει ότι το φύλο του ατόμου που χορηγεί το φάρμακο επηρεάζει το πόσο καλά λειτουργεί σε έναν ασθενή με κατάθλιψη.

Προσθέτει ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ερευνητές που μελετούν τις επιδράσεις των φαρμάκων στη συμπεριφορά των ποντικιών πρέπει να αναφέρουν στις δημοσιεύσεις τους το φύλο του ερευνητή που εκτελεί το πείραμα ώστε να εξασφαλίσουν ότι και τα άλλα εργαστήρια θα μπορούν να αναπαράγουν τα ίδια αποτελέσματα. “Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πιστότητα των αποτελεσμάτων και δεν τους γνωρίζουμε ακόμα – αυτό είναι ένα από αυτά”, λέει ο Gould. “Για μας, είναι μια άβολη αλήθεια”.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.