Το άγχος αρρωσταίνει.. | Biology.gr

Το άγχος αρρωσταίνει..

Το άγχος είναι ο τρόπος που το σώμα σας ανταποκρίνεται σε κάθε είδους ζήτηση ή απειλή. Όταν αισθάνεστε τον κίνδυνο – είτε είναι πραγματικός είτε φανταστικός – οι άμυνες του σώματος εκτοξεύονται με υψηλή ταχύτητα με μια γρήγορη, αυτόματη διαδικασία γνωστή ως αντίδραση “μάχης ή πτήσης” ή “αντίδραση στρες”. Η ανταπόκριση στο στρες είναι ο τρόπος προστασίας του σώματος. Όταν δουλεύετε σωστά, σας βοηθά να είστε συγκεντρωμένοι, ενεργητικοί και προειδοποιητικοί. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το άγχος μπορεί να σώσει τη ζωή σας δίνοντας επιπλέον δύναμη για να υπερασπιστεί τον εαυτό σας, για παράδειγμα, ή να σας πιέσει να πατησετε τα φρένα για να αποφύγετε ένα ατύχημα. Το άγχος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις. Αυτό που σας κρατάει στα δάχτυλα των ποδιών σας κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στην εργασία σας, οξύνει τη συγκέντρωσή σας όταν επιχειρείτε την ελεύθερη βολή που κερδίζει το παιχνίδι ή σας οδηγεί να μελετήσετε για μια εξέταση όταν προτιμάτε να παρακολουθείτε τηλεόραση.

Αλλά πέρα ​​από ένα συγκεκριμένο σημείο, το στρες σταματά να είναι χρήσιμο και αρχίζει να προκαλεί σημαντική ζημιά στην υγεία σας, τη διάθεσή σας, την παραγωγικότητα, τις σχέσεις σας και την ποιότητα ζωής σας.

Ένας ερευνητής του κρατικού πανεπιστημίου του Μίσιγκαν παρέχει νέα στοιχεία για το πώς αλληλεπιδρούν με ορισμένα είδη του στρες με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να ρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα κύτταρα ανταποκρίνονται στα αλλεργιογόνα, προκαλώντας τελικά φυσικά συμπτώματα και ασθένειες.

Η ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Leukocyte Biology, έδειξε πως ένας υποδοχέας στρες, γνωστός ως παράγοντας απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης ή CRF1, μπορεί να στείλει σήματα σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που καλούνται ιστιοκύτταρα, και να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζονται το σώμα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο Moeser συνέκρινε τις ανταποκρίσεις ισταμίνης των ποντικών σε δύο τύπους καταστάσεων άγχους – ψυχολογικό και αλλεργικό – όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δραστηριοποιείται έντονα.  Μία ομάδα ποντικών θεωρήθηκε “φυσιολογική” με υποδοχείς CRF1 στα ιστιοκύτταρα τους και η άλλη ομάδα είχε κύτταρα που δεν είχαν CRF1.

“Ενώ τα “φυσιολογικά” ποντίκια που εκτέθηκαν στο στρες παρουσίασαν υψηλά επίπεδα ισταμίνης και ασθένεια, τα ποντίκια χωρίς CRF1 είχαν χαμηλά επίπεδα ισταμίνης, λιγότερα νοσήματα και προστατεύθηκαν και από τους δύο τύπους στρες», δήλωσε ο Moeser. “Αυτό μας λέει ότι ο CRF1 παίζει καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες ασθένειες που προκαλούνται από αυτούς τους παράγοντες πίεσης.”

Τα ποντίκια με έλλειψη CRF1 που εκτέθηκαν σε αλλεργικό στρες είχαν 54% μείωση της νόσου, ενώ τα ποντίκια που εμφάνισαν ψυχολογικό στρες είχαν 63% μείωση.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο θεραπείας των καθημερινών διαταραχών όπως το άσθμα και τα εξασθενητικά γαστρεντερικά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το άγχος επηρεάζει τη σύνδεση μυαλού-σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες”, δήλωσε ο Moeser. “Το ερώτημα είναι πώς;”

Μία επιβαρυμένη συναισθηματική κατάσταση, μπορεί να απορρυθμίσει τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος και να προκληθεί σύσπαση των βρόγχων και άσθμα. Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι το ενδογενές βρογχικό άσθμα, είναι μία από τις πιο γνωστές ψυχοσωματικές διαταραχές και το οποίο, με τα σημεία και τα συμπτώματα της δύσπνοιας που το συνοδεύουν, χρήζει άμεσης στήριξης από την ψυχοσωματική ιατρική. Έτσι η επιστημονική ενασχόληση βλέπει πώς ψυχικά φαινόμενα επηρεάζουν το σώμα αλλά και το πώς σωματικές καταστάσεις πυροδοτούν ψυχικές ενοχλήσεις.

“Αυτή η εργασία αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για την αποκωδικοποίηση του τρόπου με τον οποίο το άγχος μάς κάνει να νοσούμε και παρέχει μια νέα οδό στόχευσης στα ιστιοκύτταρα για θεραπείες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από κοινές ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος”.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.