Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Τα ηλεκτροφόρα χέλια ελέγχουν τις κινήσεις των θηραμάτων τους!

Άρθρο της Victoria Gill, στο BBC News.

  Στο τεύχος Δεκεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Science δημοσιεύθηκε ότι  τα ηλεκτροφόρα χέλια δεν χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό τους μόνο για να παραλύσουν τα θηράματά τους, αλλά και ως βοηθητικά εργαλεία για το κυνήγι.

eel

 

Οι ερευνητές από το Vanderbilt University της Nashville (Tennessee), βρήκε ότι οι ηλεκτρικές εκκενώσεις των χελιών κάνουν τους μύες των ψαριών να συσπώνται. Αυτό διευκολύνει την θήρευση του ψαριού, καθώς μπορεί να το παραλύσει ή να  το αναγκάσει να κινηθεί και να προδώσει τη θέση του.

 Ο Kenneth Catania που ηγήθηκε της μελέτης, έφτιαξε μικρές δεξαμενές όπου τα χέλια θα μπορούσαν να κυνηγήσουν τα ατυχή ψάρια που θα τους έβαζαν οι επιστήμονες. Έτσι θα μπορούν να μελετήσουν τις κυνηγετικές ικανότητες των χελιών. Έτσι είδαν ότι τα χέλια,

  • όταν εντόπιζαν ένα ψάρι απελευθέρωναν μικρές ηλεκτρικές ώσεις που παρέλυαν το ψάρι.
  • Περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι αυτοί οι ηλεκτρικοί παλμοί μπορούσαν να ενεργοποιήσουν και να καταστείλουν απευθείας τα νευρικά κύτταρα που ήλεγχαν τους μύες των θηραμάτων.
  • Μάλιστα όταν το χέλι έχει σχεδόν πιάσει το θήραμα, ή όταν έχει κουραστεί από το κυνήγι, οι ηλεκτρικές ώσεις μειώνονται σε συχνότητα και μπορούν να παρατηρηθούν μεμονωμένοι σπασμοί στους μύες του ψαριού, με κάθε σπασμό να συντονίζεται με κάθε ηλεκτρικό παλμό, όπως λέει ο Δρ Catania.

‘Αυτό σημαίνει ότι το χέλι επηρεάζει το νευρικό σύστημα του ψαριού, ελέγχοντας τους μύες του.’ Μια άλλη παρατήρηση ήταν ότι όταν το ψάρι έχει φύγει από το οπτικό πεδίο του χελιού, αυτό απελευθέρωνε ζεύγη ηλεκτρικών παλμών στην προσπάθειά του να το ξαναβρεί.

  Σύμφωνα με τον Δρ Catania: ‘Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη από το 70 ότι τα χέλια απελευθερώνουν αυτά τα ζεύγη παλμών, όταν ψάχνουν για φαγητό, ή όταν ξέρουν ότι υπάρχει κοντά κάποιο ψάρι, αλλά δεν μπορούν να το βρουν. Αυτοί οι παλμοί προκαλούν πολύ δυνατούς και ταχείς μυικούς σπασμούς, οι οποίοι αναγκάζουν το ψάρι να «πηδήξει» και να προδώσει τη θέση του, ώστε να βρεθεί από το χέλι.’

  ‘Εμείς δεν μπορούμε να ενεργοποιήσουμε κάθε μυ στο σώμα μας, αλλά τα χέλια έχουν την ικανότητα να το κάνουν αυτό στο θήραμά τους. Μπορούν να το παραλύσουν τελείως ή να το κάνουν να κινηθεί, ανάλογα με το τι θέλουν.’

  Άλλοι ερευνητές μελετούν τα χέλια σε μοριακό επίπεδο, ψάχνοντας για το πώς αυτά και άλλα «ηλεκτρικά» ψάρια έχουν καταφέρει να χτίσουν  μια μπαταρία από τους μύες τους.

  Ο Δρ Catania είπε: ‘Είναι απίθανα ψάρια.

  • Είναι εντυπωσιακό και μόνο το ότι μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό.
  • Το ότι μπορούν επιπλέον να ελέγχουν και το νευρικό  σύστημα των θηραμάτων τους είναι φανταστικό.’

eel2

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.