Ο χρόνος δε σταματά ποτέ… | Biology.gr

Ο χρόνος δε σταματά ποτέ…

Η γήρανση είναι ένα φυσικό κομμάτι της ζωής, αλλά αυτό δεν έχει αποτρέψει τους ανθρώπους από το να προσπαθούν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσουν τη διαδικασία.

Δυστυχώς, ίσως αυτές οι προσπάθειες είναι μάταιες, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα (UA), οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι είναι μαθηματικά αδύνατο να σταματήσει η γήρανση σε πολυκύτταρους οργανισμούς όπως οι άνθρωποι.

“Η γήρανση είναι μαθηματικά αναπόφευκτη. Δεν υπάρχει λογικά, θεωρητικά, μαθηματικά καμία διέξοδος”, δήλωσε η Joanna Masel, καθηγήτρια οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η Masel και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Paul Nelson περιγράφουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με τα μαθηματικά και τη γήρανση σε μια νέα μελέτη με τίτλο “Διακυτταρικός ανταγωνισμός και αναπόφευκτη πολυκυτταρική γήρανση”, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η τρέχουσα κατανόηση της εξέλιξης της γήρανσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η γήρανση να σταματήσει εάν μόνο η επιστήμη μπορούσε να βρει έναν τρόπο να γίνει τέλεια η επιλογή μεταξύ των οργανισμών. Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε τον ανταγωνισμό μεταξύ των κυττάρων για να εξαλείψετε τα κακώς λειτουργικά  κύτταρα που συνδέονται με τη γήρανση, διατηρώντας παράλληλα άλλα κύτταρα άθικτα.

Ωστόσο, η λύση δεν είναι τόσο απλή, λένε η Masel και ο Nelson.

Δύο πράγματα συμβαίνουν στο σώμα σε κυτταρικό επίπεδο καθώς μεγαλώνει, εξηγεί ο Nelson.

  • Το ένα είναι ότι τα κύτταρα επιβραδύνουν κι αρχίζουν να χάνουν τη λειτουργία, όπως όταν τα κύτταρα τρίχας σας, για παράδειγμα, σταματούν να δημιουργούν χρωστικές ουσίες.
  • Το άλλο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι ορισμένα κύτταρα επιταχύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης τους, που μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Καθώς μεγαλώνουμε, όλοι τείνουμε, σε κάποιο σημείο, να αναπτύξουμε καρκινικά κύτταρα στο σώμα, ακόμη και αν δεν προκαλούν συμπτώματα, λένε οι ερευνητές.

Οι Masel και Nelson διαπίστωσαν ότι ακόμη και αν η φυσική επιλογή ήταν τέλεια, θα γινόταν ακόμα η γήρανση, αφού τα καρκινικά κύτταρα τείνουν να εξαπατούν όταν ανταγωνίζονται τα κύτταρα.

«Καθώς μεγαλώνεις, τα περισσότερα κύτταρα χάνουν τη λειτουργία τους και σταματούν να αυξάνονται», δήλωσε ο Nelson, κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Ωστόσο, μερικά από τα κύτταρα σας τείνουν να αυξάνονται σαν τρελά. Εάν ξεφορτωθείτε τα κύτταρα που έχουν χάσει τη λειτουργία τους, τότε αυτό θα επιτρέψει τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα. Εάν τώρα μπορέσετε να απαλλαγείτε ή να επιβραδύνετε τα καρκινικά κύτταρα, τότε αυτό θα οδηγήσει στη συσσώρευση μη λειτουργικών κυττάρων, οπότε έχετε κολλήσει ανάμεσα στο να επιτρέψετε σε αυτά τα κακώς λειτουργικά κύτταρα να συσσωρευτούν ή στο να πολλαπλασιαστούν τα καρκινικά κύτταρα. Συνεπώς, όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος μέσα από τον οποίο δεν μπορείτε να ξεφύγετε. “

Αν και η ανθρώπινη θνησιμότητα είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός της ζωής, το έργο των ερευνητών παρουσιάζει μια μαθηματική εξίσωση που εκφράζει γιατί η γήρανση είναι μια “αδιαμφισβήτητη αλήθεια” και “μια εγγενής ιδιότητα”, δήλωσε ο Nelson.

“Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλοι θα πεθάνουμε. Πολλά πράγματα είναι προφανή επειδή είναι τόσο οικεία σε εμάς, αλλά γιατί να γερνάμε;”, δήλωσε η Masel, η οποία επίσης διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του UA.

Οι άνθρωποι έχουν εξετάσει γιατί συμβαίνει η γήρανση, από τη σκοπιά του «γιατί η φυσική επιλογή δεν έχει σταματήσει ακόμα τη γήρανση;» Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν και σιωπηρά πάνω σε αυτό είναι η ιδέα ότι κάτι τέτοιο, όπως η μη γήρανση, είναι εφικτή, οπότε γιατί δεν το έχουμε εξελίξει; Αναρωτιόμαστε αν είναι μόνο ζήτημα της εξέλιξης που δεν το κάνει”, δήλωσε η Masel.

“Μπορεί να είστε σε θέση να επιβραδύνετε τη γήρανση, αλλά δεν μπορείτε να τη σταματήσετε”, δήλωσε η Masel. “Έχουμε μια μαθηματική απόδειξη του γιατί είναι αδύνατο να διορθώσουμε και τα δύο προβλήματα, αλλά αν διορθώσετε ένα πρόβλημα, τότε θα έχετε κολλήσει με το άλλο και τα πράγματα θα επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου, αφού το ένα από τα δύο προβλήματα θα παραμένει, δηλαδή ή τα κύτταρα σας θα οδηγούνται σε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό είτε θα χάνουν τελείως τη λειτουργικότητά τους.

Τα έργα του Nelson και της Masel υποστηρίχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Ίδρυμα John Templeton.

Υπάρχει, βέβαια, μία πολύ ενθαρρυντική έρευνα για το μέλλον της ανθρώπινης ζωής που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMC Cell Biology, από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Exeter και του Brighton, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα γηρασμένα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν να ανανεωθούν, με τη χρήση χημικών ουσιών παρόμοιων με τη ρεσβερατρόλη, η οποία είναι μια ουσία που βρίσκεται σε αφθονία στα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο κρασί, το φιστικοβούτυρο, τα μύρτιλα και τη μαύρη σοκολάτα.

Στην εν λόγω επιστημονική μελέτη -που βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες του πανεπιστημίου του Exeter- διαπιστώθηκε ότι όταν σε γερασμένα κύτταρα χορηγήθηκαν ουσίες παρόμοιες με τη ρεσβερατρόλη, τότε τα κύτταρα άρχισαν όχι μόνο να φαίνονται σαν νέα αλλά και να συμπεριφέρονται όπως τα νεαρά κύτταρα.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω», δήλωσε η Δρ Eva Latorre, από τους συγγραφείς της έρευνας, συμπληρώνοντας ότι «αυτά τα παλιά κύτταρα έμοιαζαν με νεαρά κύτταρα… ήταν σαν μαγεία».

Βέβαια, κι εδώ βλέπουμε ότι ουσιαστικά οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη γήρανση αλλά ουσιαστικά να την επιβραδύνουν καθώς τα νεαρά αυτά κύτταρα αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν την πορεία προς την γήρανση.

Η Δρ. Latorre υπογράμμισε ότι επανέλαβε αρκετές φορές τη συγκεκριμένη πειραματική διαδικασία «και κάθε φορά, τα κύτταρα αναζωογονήθηκαν». Όπως είπε, «είμαι πολύ ενθουσιασμένη από τις συνέπειες και τις δυνατότητες αυτής της έρευνας».

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.