Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Οι 5 ανακαλύψεις που εντυπωσίασαν για το 2016

1.Παραμείνετε νέοι «σκοτώνοντας» τα γηρασμένα κύτταρα

Οι επιστήμονες το Φεβρουάριο του 2016 απέδειξαν έναν τρόπο με τον οποίο μπορούν Conceptual cellsνα σταματήσουν τη φθορά που επιφέρει ο χρόνος. Η εξάλειψη των γηρασμένων κυττάρων σε μεσήλικα ποντίκια έχει αρκετά οφέλη  στην υγεία τους και τη μακροζωία τους καθώς τα τρωκτικά μπόρεσαν επιβιώσουν 20% περισσότερο από ότι συνήθως. Γηρασμένα κύτταρα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως είναι η ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων καθώς επίσης και φλεγμονών. Η ίδια ερευνητική ομάδα τον Οκτώβρη του ίδιου έτους κατάφερε με τεχνικές της Γενετικής Μηχανικής να αναστείλει τη γήρανση κυττάρων του ανοσοποιητικού σε ποντικούς τα οποία συσσωρεύονται και δημιουργούν απόφραξη στις αρτηρίες. Η κατάργηση λειτουργίας, όμως, αυτών των κυττάρων μείωσε το ποσό των λιπαρών οξέων που συσσωρεύονταν κατά 60% αυξάνοντας έτσι το ποσοστό επιβίωσης των ποντικών.

2. Σχεδιασμός νέων πρωτεϊνών με σκοπό τη θεραπεία ασθενειών

Το Φεβρουάριο, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από την Οibiosembakerproteindesign1_4x3υάσινγκτον χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα ώστε να σχεδιάσει πρωτεΐνες από το μηδέν (που δεν υπάρχουν στη φύση). Αυτό είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός εμβολίου γρίπης που θα είχε τη δυνατότητα να πυροδοτήσει άμυνες του ανοσοποιητικού για όλα τα στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα. Η δημιουργία μια πρωτεΐνης με τον επιθυμητό κώδικα αποτελεί μια εύκολη διαδικασία για τους ερευνητές. Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν την τριτοταγή δομή της κάθε πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργικότητά της. Έτσι, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούσαν να υπολογίζουν με ακρίβεια πώς οι πρωτεΐνες αναδιπλώνονται και αποκτούν την τριτοταγή τους δομή. Τον Ιούλιο, μια ομάδα που περιελάμβανε πολλούς από τους ίδιους ερευνητές δημιούργησε πρωτεΐνες οι οποίες στο μέλλον θα μπορούσαν να αποτελέσουν φάρμακα για μια πληθώρα ασθενειών. Επίσης, μια άλλη ομάδα χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο πρόγραμμα παρήγαγε αναδιπλωμένα μόρια RNA τα οποία παρουσιάζουν στην αναδίπλωση ένα παρόμοιο πρόβλημα όπως κι οι πρωτεΐνες. Έτσι, άνοιξαν το δρόμο για τη μελέτη ριβονουκλεΐκών συμπλόκων τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

3.Δημιουργία φορητής συσκευής αλληλούχισης του γονιδιώματος

Η συσκευή χρησιμοποιεί μια επαναστατική τεχνολογία που ονομάζεται «αλληλούχιση νανοπόρων» και διαβάζει απευθείας τις βάσεις του DNA. Καθώς ο κάθε κλώνος του DNA περνά διαμέσου ενός στενού πόρου οι βάζεις μετατρέπουν το ιοντικό ρεύμα σε ένα μοναδικό και ευminion-close-upανάγνωστο μήνυμα. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου έναντι του παραδοσιακού τρόπου ανλληλούχισης είναι το χαμηλό κόστος για έναν νανοπόρο ο οποίος μπορεί θεωρητικά να αποκρυπτογραφήσει απεριόριστα μήκη DNA. Εξαιτίας, λοιπόν, της ταχύτητας αλλά και της εύκολης μεταφοράς της, η συσκευή μπορεί να αλληλουχίσει το DNA σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να συμμετέχει σε κλινικές διαγνώσεις καθώς και στη διερεύνηση ασθενειών. Η δημιουργία αυτής της συσκευής βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο για πολλά χρόνια. Τώρα, όμως, οι ερευνητές έχουν ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια το όποιο έχουν ήδη χρησιμοποιήσει εντοπίζοντας εντοπίζοντας Έμπολα και άλλους ιούς μέσα σε λίγες ώρες καθώς και αποκρυπτογραφώντας το γονιδίωμα διάφορων οργανισμών.

4.Φτιάχτηκαν νεογνά ποντικών στο εργαστήριο

Ερευνητές από την Ιαπωνία έδωσαν νέο νόημα στο όρο «μωρά του σωλήνα». Κατάφεpetridishραν να δημιουργήσουν νεογνά ποντικών από κύτταρα που έχουν      αναπτυχθεί εξ’ ολοκλήρου στο τρυβλίο ενός εργαστηρίου. Αντί να εμφυτεύσουν τα ανώριμα ωάρια σε ένα ποντίκι, τα καλλιέργησαν μέσα σε συστάδες κυττάρων που είχαν πάρει από εμβρυικές ωοθήκες. Στη συνέχεια, ανέμειξαν τα ωάρια με σπέρμα ποντικού και τα προκύπτοντα έμβρυα τα τοποθέτησαν σε θετές μητέρες   Αυτό το πολυπόθητο επίτευγμα πρόσφερε στους ερευνητές ένα νέο τρόπο μελέτης της ανάπτυξης των ωαρίων των ποντικών αυξάνοντας έτσι τη μακρινή προοπτική δημιουργίας ανθρώπινων ωαρίων κατά παραγγελία. Επίσης, αυτό δίνει τη δυνατότητα σχεδιασμού οποιουδήποτε τύπου κυττάρων συμπεριλαμβανομένων και των γενετικά τροποποιημένων. Ακόμη, το επιστημονικό αυτό επίτευγμα έχει δημιουργήσει ελπίδες για νέες θεραπείες που αφορούν στην υπογονιμότητα.

5.Ο άνθρωπος δεν είναι το μόνο είδος που μπορεί να «διαβάσει» τις σκέψεις άλλων

Η γνωστή λειτουργία του νου να κατανοεί τις επιθυμίες και τις προθέσεις των γύρω του δεν αποτελεί πια αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων. Μερικές δοκιμές έδειξαν ότι έχουμε%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82 στενούς συγγενείς που έχουν αρκετοί διορατικότητα και μπορούν να αναγνωρίσουν τα κίνητρα του άλλου. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε χιμπατζήδες, μπονόμπο και ουρακοτάγκους όπου τους έβαλαν να παρακολουθήσουν μια ταινία. Η ταινία έδειχνε τον Κινγκ Κονγκ ο οποίος κλέβει ένα βράχο από έναν άνθρωπο και τον κρύβει σε ένα από τα δυο κουτιά που υπήρχαν εκεί. Στη συνέχεια, εκφοβίζει τον άνθρωπο ώστε να απομακρυνθεί και ο Κινγκ Κονγκ φεύγει με τον βράχο. Το ερώτημα είναι που θα αναζητήσει ο άνθρωπος το βράχο; Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα «υπέρυθρο» μάτι ώστε να δούνε που εστίασαν την προσοχή τους οι πίθηκοι. Σχεδόν όλοι κοίταξαν το κουτί όπου ο άνθρωπος πίστευε εσφαλμένα ότι είχε τοποθετηθεί ο βράχος. Αυτό ισοδυναμεί με το ότι οι πίθηκοι κατανοούν το πρώτο άτομο που κατέχει ψεύτική πεποίθηση γεγονός το οποίο τους καθιστά ικανούς να διδαχθούν διάφορα πράγματα, ακόμα και να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα.

Τι περιμένουμε το 2017…

Αναμένουμε να δούμε αν οι επιστήμονες θα καταφέρουν να κρατήσουν ανθρώπινα έμβρυα για περισσότερο από 2 εβδομάδες στο εργαστήριο γεγονός το οποίο θα εγείρει συζητήσεις περί ηθικής. Κι ακόμη περιμένουμε την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών των εμβολίων ενάντια στο ιό Ζίκα.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.sciencemag.org/video/watch-breakthrough-year-2016

 

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.