Οι σκύλοι ξέρουν πότε γελάς! | Biology.gr

Οι σκύλοι ξέρουν πότε γελάς!

  Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό CurrentBiology, στο τεύχος του Φεβρουαρίου, οι σκύλοι καταλαβαίνουν την διαφορά μιας χαρούμενης και μιας θυμωμένης έκφρασης. Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε από την πρώτη έρευνα που έφερε αποδείξεις και όχι μόνο ενδείξεις ότι άλλο ζώο εκτός των πρωτευόντων μπορεί να διακρίνει τις διαφορετικές εκφράσεις και συναισθήματα που έχει κάποιο ζώο άλλου είδους από το ίδιο.Όπως λέει ο Corsin Müller από το University of Veterinary Medicine,Vienna’s Messerli Research Institute  : ‘Πιστεύουμε ότι οι σκύλοι στην έρευνα μας μπόρεσαν να κάνουν τις ασκήσεις που τους βάλαμε μόνο μέσω της γνώσης τους για τις εκφράσεις του προσώπου σε φωτογραφίες ανθρώπων που τους δείξαμε και που δεν είχαν ξαναδεί.’

  Είχαν γίνει και παλαιότερα προσπάθειες να αποδειχθεί αν οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν τις ανθρώπινες εκφράσεις, αλλά καμία με πειστικό αποτέλεσμα. Σε αυτή την έρευνα οι ερευνητές εκπαίδευσαν τους σκύλους να αναγνωρίζουν εικόνες ανθρώπων που είχαν είτε χαρούμενη είτε θυμωμένη έκφραση. Σε κάθε φωτογραφία τα σκυλιά έβλεπαν μόνο το πάνω ή μόνο το κάτω μέρος του προσώπου. Η εκπαίδευση αφορούσε 15 ζεύγη φωτογραφιών και κατόπιν ο κάθε σκύλος έκανε κάποια τεστ. Τα τεστ αυτά ήταν 4 τύπων: 1) έδειχναν στους σκύλους το ίδιο μισό του προσώπου (άνω ή κάτω) όπως και στην εκπαίδευση, αλλά σε νέο πρόσωπο, 2) τους έδειχναν το άλλο μισό του ίδιου προσώπου όπως στην εκπαίδευση, 3) το άλλο μισό προσώπου αλλά σε νέο πρόσωπο και 4) το αριστερό μισό του προσώπου που τους έδειξαν στην εκπαίδευση.

Χωρίς τίτλο

 

  Οι σκύλοι μπόρεσαν να επιλέξουν την χαρούμενη ή την θυμωμένη έκφραση πιο συχνά (σε στατιστικά σημαντικό βαθμό) απ’ ότι αν η επιλογή αυτή γινόταν στην τύχη. Επίσης φάνηκε ότι εκτός από τα γνωστά πρόσωπα, που είχαν δει στην εκπαίδευση, οι σκύλοι μπορούσαν να μεταφέρουν τις γνώσεις τους και στα νέα πρόσωπα, ώστε να αναγνωρίσουν την έκφρασή τους.

‘Η έρευνά μας δείχνει ότι οι σκύλοι μπορούν όχι μόνο να διακρίνουν τις θυμωμένες από τις χαρούμενες εκφράσεις στους ανθρώπους, αλλά και να καταλάβουν ότι οι εκφράσεις αυτές έχουν διαφορετική σημασία, η μια από την άλλη. Αυτό μπορούν να το κάνουν όχι μόνο για πρόσωπα που γνωρίζουν (όπως του ιδιοκτήτη τους), αλλά και για πρόσωπα που δεν έχουν ξαναδεί’, όπως δηλώνει ο LudwigHuber, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.‘Ποια ακριβώς είναι η σημασία που αποδίδουν τα ίδια τα σκυλιά στις διαφορετικές εκφράσεις είναι δύσκολο να καθοριστεί, αλλά είναι  πιθανό ότι οι σκύλοι συνδέουν μια χαρούμενη έκφραση με ένα θετικό νόημα και αντίθετα μια θυμωμένη έκφραση με αρνητικό νόημα.

  Οι Müller και Huber αναφέρουν ότι οι σκύλοι αργούσαν περισσότερο να συνδέσουν μια θυμωμένη έκφραση με ένα θετικό ερέθισμα, όπως η επιβράβευση με φαγητό, γεγονός που δείχνει ότι έχουν ήδη συνδέσει τη θυμωμένη έκφραση με αρνητική σημασία, με βάση τις παλαιότερες εμπειρίες τους, και θυμούνται ότι είναι καλύτερο να μένεις μακριά από ανθρώπους που είναι θυμωμένοι. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν την έρευνά τους με σκύλους και να ψάξουν πως οι ίδιοι οι σκύλοι εκφράζουν τα δικά τους συναισθήματα και πως τα συναισθήματα αυτά επηρεάζονται από τα αντίστοιχα συναισθήματα του ιδιοκτήτη τους, ή και άλλων ανθρώπων.

  ‘Περιμένουμε ότι θα αποκτήσουμε σημαντικές γνώσεις για τον δεσμό μεταξύ των ανθρώπων και ενός από τα αγαπημένα τους κατοικίδια, καθώς και για τις συναισθηματικές ζωές των ζώων, γενικότερα’ λέει ο Müller.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.