Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Έλληνες πίσω από τη γενωμική ανάλυση των περίπου 10^30 μικροβίων που υπάρχουν στον πλανήτη!!

  Ο Δρ. Νίκος Κυρπίδης  είναι ένας από τους  Έλληνες Βιολόγους που θα πρέπει να γνωρίζουμε! Είναι ένας από τους ανθρώπους που ασχολούνται με την αποκρυπτογράφηση του γονιδιώματος των μικροβίων και συγκεκριμένα αυτών που σχετίζονται με τον άνθρωπο, και με την έρευνά του έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην κατανόηση της δομής, της λειτουργίας τους αλλά και του δυναμικού που διαθέτουν αυτοί οι μικροοργανισμοί! Σήμερα είναι Επικεφαλής Ερευνητής και Διευθυντής του Microbial Genomics and Metagenomics Program στο Τμήμα Ενέργειας του Joint Genome Institute, Berkeley Lab  της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

kyrpidesΓεννήθηκε στις Σέρρες το 1963 και σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια πήρε το  Μεταπτυχιακό του στη Μοριακή Βιολογία  και Βιοτεχνολογία από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, όπου και συνέχισε με την εκπόνηση της Διδακτορικής του διατριβής. Τελειώνοντας το Διδακτορικό του το 1996 στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης μετέβη στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Illinois για μεταδιδακτορικής έρευνα στον τομέα της ανάλυσης του γονιδιώματος των αρχαιοβακτηρίων (αρχαίων, archaea) προκειμένου να διευκρινίσει εξελικτικούς μηχανισμούς προέλευσης πρωτεϊνών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δούλεψε με τον Carl Woese, ο οποίος θεωρείται ο σύγχρονος  Δαρβίνος! Δύο χρόνια αργότερα συνέχισε την πορεία του ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στον τομέα της ανάλυσης του γονιδιώματος στο Argonne National Laboratory  του Πανεπιστημίου του Σικάγο και το 1999 έγινε επικεφαλής στην ομάδα των Integrated Genomics, το ερευνητικό ενδιαφέρον της οποίας εστίασε στην ανάλυση του γονιδιώματος και στην ανάπτυξη συστημάτων ανάλυσης γονιδιωμάτων. Μέχρι το 2004 ήταν Διευθυντής στον τομέα της Βιοπληροφορικής της ομάδας Integrated Genomics και από το 2004 ως το 2011 ήταν διευθυντής του Genome Biology Program του Joint Genome Institute. Τα τελευταία 5 χρόνια είναι Διευθυντής του Microbial Genomics and Metagenomics Program του ίδιου ινστιτούτου.

   Το 2007 ίδρυσε, μαζί με τους Κώστα Μπούρτζη, Κώστα Δραίνα και άλλους επιστήμονες, το «Μικροβιόκοσμο», μια επιστημονική εταιρεία με έδρα την Αθήνα η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της έρευνας στην Περιβαλλοντική Μικροβιολογία, στη Μικροβιακή Οικολογία, στη Μικροβιακή Γονιδιωματική, στη Βιοπληροφορική και στη Μικροβιακή Βιοτεχνολογία. Επίσης στόχος της εταιρείας είναι η  ενημέρωση της Πολιτείας και της κοινής γνώμης στα ανωτέρω θέματα και των εφαρμογών αυτών καθώς και η προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης και προϊόντων με εθνικό ενδιαφέρον. Φυσικά στόχο αποτελεί και  η προστασία και περιφρούρηση του μικροβιακού πλούτου της Ελλάδας.

  Ο Νίκος Κυρπίδης είναι ένας επιστήμονας διεθνούς κύρους με 27.766 βιβλιογραφικές αναφορές στο όνομά του (με βάση το google scholar) έως σήμερα! Πρόσφατα ακούσαμε για άλλη μια φορά το όνομά του καθώς η ομάδα του δημοσίευσε το περιοδικό Nature μια έρευνα που ρίχνει φως στην μεγάλη ποικιλομορφία των ιών σε όλο τον πλανήτη Γη!! Ο ίδιος λέει ότι:

 «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έψαξε συστηματικά σε όλα τα ενδιαιτήματα και σε τέτοιο μεγάλο εύρος δεδομένων, για να φέρει στο φως τόσους νέους ιούς. Εξερευνήσαμε γενετικά τους ιούς σε όλα τα οικοσυστήματα».

Η ομάδα του Δρ. Κυρπίδη μελέτησε τις βάσεις μικροβιακών δεδομένων ανά τον κόσμο για 3042 δείγματα από γεωγραφικά διακριτά ενδιαιτήματα προκειμένου να προσεγγίσει την παγκόσμια κατανομή των ιών, αλλά και να εξακριβώσει τη φυλογενετική τους ποικιλία και την ειδικότητά τους ως προς τους ξενιστές τους. Η έρευνά τους έφερε στο φως πάρα πολλά στοιχεία που θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα για το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, όπως το γεγονός ότι ταυτοποιήθηκε ο μεγαλύτερος γνωστός μέχρι σήμερα βακτηριοφάγος, ή το γεγονός ότι με βάση τα αποτελέσματά τους αυξάνεται κατά 16 φορές ο αριθμός των γονιδίων των ιών που γνωρίζαμε ως σήμερα!

  Ο Δρ. Κυρπίδης δήλωσε:

«Το 99% των οικογενειών ιών που ανακαλύφθηκαν, δεν σχετίζονται στενά με κανένα ιό που είχε ήδη «διαβαστεί» το DNA του. Αυτό μας παρέχει ένα τεράστιο πλούτο νέων δεδομένων, τα οποία θα μελετηθούν πιο λεπτομερώς μέσα στα επόμενα χρόνια», και πρόσθεσε: «Υπερδιπλασιάσαμε τον αριθμό των μικροβιακών οικογενειών που “φιλοξενούν” ιούς και δημιουργήσαμε τον πρώτο χάρτη παγκόσμιας κατανομής των ιών».

b2Kyrpides_van-Niels-300x296Ο Νίκος Κυρπίδης έχει τιμηθεί με μια σειρά ακαδημαϊκών βραβείων για την επιστημονική του συνεισφορά, μεταξύ των οποίων το van Niel International Prize for Studies in Bacterial Systematics, το οποίο έλαβε το 2014. Έχει βραβευθεί ως ο επιστήμονας με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές για το 2014 και 2015 και έχει ανακηρυχτεί «Distinguished Adjunct Professor» από το Κing Abdulaziz University (KAU), Jeddah, στη Σαουδική Αραβία. Επίσης έχει τιμηθεί με το Academic Excellence Prize από το Εμπειρίκειο Ίδρυμα αλλά και με το Outstanding Performance Award από το Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL).

 

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.