Θεραπεία με διαγονιδιακό δέρμα | Biology.gr

Μπλοκάροντας την ορμόνη της αγάπης…

Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως η “ορμόνη αγάπης”. Η χημική ουσία – η οποία ενεργεί επίσης ως νευροδιαβιβαστής – έλαβε το δημοφιλές της όνομα επειδή την εκκρίνουμε όταν αγκαλιάζουμε με τους αγαπημένους μας ή κοιτούμε στα μάτια τους.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η ωκυτοκίνη παράγεται από τον υποθάλαμο και εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου.

  • Ο ρόλος της στις γυναίκες σχετίζεται με τη διευκόλυνση του τοκετού (σηματοδοτεί την έναρξη των συσπάσεων της μήτρας κατά τον τοκετό) και με τη γαλουχία.
  • Στους άνδρες η ωκυτοκίνη παίζει ρόλο στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
  • Όμως η ωκυτοκίνη σχετίζεται και με την κοινωνική συμπεριφορά, όπως αποδεικνύουν μελέτες των τελευταίων ετών. Έχει αποδειχθεί ότι έχει και κοινωνικά οφέλη. Για παράδειγμα, σε άτομα με αυτισμό, διαπιστώθηκε ότι προάγει την κοινωνική συμπεριφορά και μια μελέτη που η Medical News Today ανέφερε ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθηση μας.

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Biological Psychiatry προτείνει ότι η αναστολή της ορμόνης   ωκυτοκίνης    μπορεί   να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν από δυσάρεστες, αγχωτικές ή τραυματικές  κοινωνικές καταστάσεις.

Ωστόσο, η ωκυτοκίνη δεν ενθαρρύνει πάντα την κοινωνική σύνδεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν θηλυκά ποντίκια εκτίθενται σε αγχωτικές κοινωνικές καταστάσεις, τότε αυτά εμφανίζουν αυξημένη δραστηριότητα σε νευρώνες που παράγουν ωκυτοκίνη και τείνουν να αποφεύγουν μεταγενέστερες κοινωνικές καταστάσεις άγνωστες προς εκείνα. Τα ευρήματα αυτά στηρίζονται στο γεγονός ότι όταν τα θηλυκά ποντίκια έλαβαν ωκυτοκίνη από τη μύτη εμφάνισαν μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση μετά από ένα αγχωτικό κοινωνικό γεγονός.

Η νέα έρευνα, καθοδηγείται από κοινού από τη Natalia Duque-Wilckens και τον Brian Trainor, οι οποίοι είναι και οι δύο νευροεπιστήμονες συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ντέιβις. Οι νευροεπιστήμονες πρότειναν ότι ο αποκλεισμός του νευροδιαβιβαστή μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν από το κοινωνικό άγχος.

Η υπόθεση των ερευνητών είναι ότι η ωκυτοκίνη, πέρα από την απλή προώθηση των κοινωνικών δεσμών, ενισχύει τις επιδράσεις τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Αυτό, σύμφωνα με την ομάδα, εξηγεί γιατί ο νευροδιαβιβαστής είναι γνωστός ως η ορμόνη αγάπης, αλλά μπορεί επίσης να προάγει την κοινωνική επιφυλακτικότητα  μετά από μια αρνητική και αγχωτική κοινωνική εμπειρία.

Η νέα μελέτη στόχευε επίσης στην αποκάλυψη της νευροβιολογικής βάσης για μια τέτοια θεωρία. Όπως αναμενόταν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζονται διαφορετικά από την ωκυτοκίνη.

Ο αποκλεισμός της ωκυτοκίνης βοηθά τα ποντίκια να κάνουν φίλους…

Προηγούμενες μελέτες, όπως αναφέρθηκαν από τους συγγραφείς, έχουν δείξει ότι η αυξημένη δραστηριότητα ωκυτοκίνης σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται επικλινής πυρήνας προάγει τις  πτυχές των θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Η νέα έρευνα επιβεβαίωσε περαιτέρω αυτές τις μελέτες. Η Duque-Wilckens και οι συνεργάτες της ανέστειλαν την ωκυτοκίνη χορηγώντας έναν ανταγωνιστικό υποδοχέα ωκυτοκίνης σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια της Καλιφόρνιας.

Αυτά τα ποντίκια είχαν εκτεθεί σε λεγόμενη κοινωνική ήττα, η οποία είναι μια διαδικασία όπου ένα μικρότερο τρωκτικό τοποθετείται στον κλωβό ενός μεγαλύτερου, πιο επιθετικού, εδαφικού τρωκτικού.

Η ομάδα χρησιμοποίησε ανοσοϊστοχημεία για να εξετάσει πότε και πού ενεργοποιήθηκε η ωκυτοκίνη. Στα θηλυκά, οι ερευνητές βρήκαν δύο περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες η ωκυτοκίνη ήταν πιο ενεργή: στο επικλινή πυρήνα  και στο δίκτυο πυρήνων της μεθόριας/ τελικής ταινίας  (BNST).

Ο πρώτος είναι γνωστός ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συμπεριφορά ανταμοιβής και την κατάχρηση ουσιών, ενώ το τελευταίο έχει αποδειχθεί ότι είναι το κλειδί της ανησυχίας και των συναισθηματικών απαντήσεων σε αγχωτικές καταστάσεις.

Κατά έναν τρόπο ενδιαφέροντα, όταν οι ερευνητές έκαναν ένεση τον αναστολέα της ωκυτοκίνης στο BNST αλλά όχι στον επικλινή πυρήνα, τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο πιθανό να αλληλεπιδρούν με νέα ποντίκια μετά το αγχωτικό συμβάν.

Επομένως, “η παρεμπόδιση της ωκυτοκίνης, αυξάνει την κοινωνική προσέγγιση και μειώνει την ανησυχία και τη συνεχή κοινωνική επαγρύπνηση” διαπιστώνουν οι ερευνητές.

Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, “Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η ενεργοποίηση [υποδοχέα ωκυτοκίνης] στην περιοχή BNST προκαλεί μια συνεχή εγρήγορση, στην οποία τα άτομα αποφεύγουν να παραμένουν σε άγνωστα κοινωνικά περιβάλλοντα. Έτσι, οι ανταγωνιστές του [υποδοχέα της οξυτοκίνης] μπορεί να έχουν απροσδόκητο θεραπευτικό αποτέλεσμα για ψυχιατρικές διαταραχές που προκαλούνται από στρες”.

Τέλος, οι έντονες κοινωνικές εμπειρίες φαίνεται να αλλάζουν ποια μέρη του εγκεφάλου χρησιμοποιούν ωκυτοκίνη […] Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτή λειτουργεί σε ένα ποντίκι μας δίνει νέες ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα που στοχεύουν στην ωκυτοκίνη για τη μείωση της κοινωνικής ανησυχίας.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.