Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

H μάχη των φύλων..συνεχίζεται..

…Ακόμα μια διαφορά έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα με διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών!!

  Καθώς κατέγραφαν –με μαγνητική τομογραφία-  τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες σε μια σειρά κλινικών δοκιμών που αφορούσαν την υπέρταση, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California στο Los Angeles (UCLA) έπεσαν πάνω σε ένα τυχαίο εύρημα. Ανακάλυψαν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου αντιδρά εντελώς διαφορετικά στους άνδρες και στις γυναίκες! Πρόκειται για τον «νησιωτικό φλοιό» (insular cortex), μια περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού που εντοπίζεται στη σχισμή, όπως δείχνει η διπλανή εικόνα, που διαχωρίζει τον κροταφικό λοβό από τον βρεγματικό και τον μετωπιαίο λοβό. insulaΗ περιοχή αυτή έχει σχετισθεί με συνειδησιακές λειτουργίες όπως η αντίληψη, ο έλεγχος των κινήσεων, η διατήρηση της ομοιόστασης, η αυτογνωσία, το συναίσθημα καθώς και με γνωσιακές λειτουργίες.

  Ο «νησιωτικός φλοιός» χωρίζεται σε αριστερό και δεξιό, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, και αποτελείται από 5 επιμέρους περιοχές (έλικες) με διακριτό ρόλο. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το πρότυπο ενεργοποίησης της μπροστινής δεξιάς  έλικας –ως απάντηση στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης- στους άνδρες είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτό των γυναικών, με τους άνδρες να δείχνουν μεγαλύτερη ενεργοποίηση στη δεξιά έλικα σε σχέση με τις γυναίκες όπου η έλικα αυτή είναι πολύ λιγότερο ενεργοποιημένη.

«Η περιοχή αυτή του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας και δεν περιμέναμε να βρούμε τόσες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών» τονίζει ο Paul Macey , επικεφαλής της μελέτης, συμπληρώνοντας «Η περιοχή της μπροστινής δεξιάς  έλικας του insular cortex σχετίζεται με το στρες και διατηρεί υψηλή την αρτηριακή πίεση. Είναι πιθανό οι γυναίκες να είχαν ήδη ενεργοποιήσει την συγκεκριμένη περιοχή λόγω ψυχολογικού στρες και κατά συνέπεια δεν ενεργοποιήθηκε περαιτέρω μετά τη σωματική άσκηση στην οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες. Όμως είναι εξίσου πιθανό αυτή η περιοχή να έχει διαφορετική «συνδεσμολογία» στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες!»

insular cortex  «Πάντα πιστεύαμε ότι είναι φυσιολογικό η περιοχή αυτή του εγκεφάλου να ενεργοποιείται περισσότερο από άλλες κατά τη φυσική άσκηση που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης» προσθέτει ο Macey. Όμως όπως φάνηκε από μεταγενέστερες έρευνες η φυσιολογική αυτή ενεργοποίηση αφορούσε τους άνδρες ή τα αρσενικά πειραματόζωα ενώ στις γυναίκες και στα θηλυκά πειραματόζωα η υγιής αντίδραση δεν είναι παρά μια πολύ χαμηλή ενεργοποίηση».

  Η καινοτομία της συγκεκριμένης μελέτης είναι ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες μελέτες που αφορούν τις διαφορές φύλου και οι οποίες εστιάζουν στις ψυχικές/ψυχολογικές διαφορές, εστιάζει σε ένα φυσιολογικό μετρήσιμο σωματικό χαρακτηριστικό. Ήδη από προηγούμενες μελέτες τους οι επιστήμονες του UCLA είχαν διαπιστώσει διαφορές μεταξύ των 2 φύλων στον καρδιακό ρυθμό αλλά και στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε άτομα που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου και έτσι ήθελαν να δουν αν και σε φυσιολογική κατάσταση οι αποκρίσεις του εγκεφάλου σε αλλαγές του κυκλοφορικού συστήματος διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.High-Blood-Pressure-More-Dangerous-for-Women-Then-For-Men1

«Τα αποτελέσματά μας μας προβληματίζουν ακόμα περισσότερο ως προς το γιατί υφίσταται αυτή η διαφορά και τι διαφορές μπορεί να αντανακλά μεταξύ ανδρών και γυναικών σε άλλα θέματα υγείας», λέει ο Macey. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να αποσαφηνιστούν διάφοροι παράγοντες, όπως η επιρρέπεια ενός ατόμου προς την ασθένεια, οι συνέπειες της λήψης φαρμάκων, καθώς επίσης και να ληφθούν υπόψη οι διαφορές μεταξύ ατόμων, που δεν σχετίζονται με το φύλο. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα…

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.