Εργοστάσια παραγωγής κλώνων… πόσο κοντά στην πραγματικότητα; | Biology.gr

Εργοστάσια παραγωγής κλώνων… πόσο κοντά στην πραγματικότητα;

   XuΣτις αρχές του μήνα ανακοινώθηκε ότι η κλωνοποίηση ανθρώπων μπορεί πολύ σύντομα να γίνει πραγματικότητα… Ο Xu Xiaochun, κινέζος ερευνητής με σπουδές στα Πανεπιστήμια του Καναδά και των ΗΠΑ  και διευθυντής της εταιρίας Boyalife Group –η οποία είναι γνωστή και ως ‘εργοστάσιο κλωνοποίησης’- ανακοίνωσε ότι η εταιρία δουλεύει προς τη βελτίωση των τεχνικών κλωνοποίησης πρωτευόντων προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη των ανθρώπινων ασθενειών. Συμπλήρωσε ακόμα ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα και να κλωνοποιήσουν και ανθρώπινους οργανισμούς αλλά δεν το κάνουν προς το παρόν γιατί φοβούνται την αντίδραση της κοινής γνώμης.

   Η Boyalife Group ειδικεύεται στην παραγωγή κλώνων διάφορων οργανισμών. Αυτή την περίοδο ξεκινά η παραγωγή κλώνων αγελάδων και θα παράγονται ένα εκατομμύριο κλώνοι το χρόνο μέχρι το 2020! Επόμενοι άμεσοι στόχοι της εταιρίας είναι να κλωνοποιηθούν άλογα ιπποδρομιών, κατοικίδια ζώα, σκυλιά που θα διαθέτουν άριστη όσφρηση για να τεθούν στην υπηρεσία της αστυνομίας αλλά ακόμα και άνθρωποι!!

«Διαθέτουμε ήδη την τεχνογνωσία» δηλώνει με αυτοπεποίθηση ο Xu.  «Αν μου επιτρέπετε, δε νομίζω ότι υπάρχουν καλύτερες εταιρίες από την Boyalife Group στο σχεδιασμό τέτοιων τεχνολογιών». Προς το παρόν δεν έχουν προχωρήσει σε κλωνοποίηση ανθρώπων φοβούμενοι τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Ωστόσο προσθέτει ότι «εφόσον οι αντιλήψεις του κόσμου αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, για παράδειγμα η ομοφυλοφιλία είναι πλέον πλήρως αποδεκτή, γιατί στο μέλλον ο κόσμος να μην αποφασίζει μόνος του πώς θέλει να αναπαραχθεί; Προς το παρόν δημιουργούμε απογόνους που φέρουν τα μισά χαρακτηριστικά από τον κάθε γονέα, γιατί λοιπόν ο κόσμος να μην έχει και άλλη μια επιλογή»;

human-cloning-pros-and-cons

   Το εργοστάσιο παρουσιάζεται ως ‘θεματοφύλακας’ της βιοποικιλότητας καθώς διαθέτει στις εγκαταστάσεις του δεξαμενές γονιδίων μέσα σε κύτταρα που διατηρούνται παγωμένα σε υγρό άζωτο. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κατάλογο με τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ώστε στο μέλλον να μπορούμε να τα αναπαράγουμε. Μια από τις συνεργαζόμενες με τη Boyalife Group εταιρίες (η Sooam από τη Νότια Κορέα) ήδη προσπαθεί να επαναφέρει στη ζωή μαμούθ χρησιμοποιώντας υλικό που έχει βρεθεί μέσα σε πάγους στη Σιβηρία. Η εταιρία αυτή κατασκευάζει επίσης κατοικίδια κατά παραγγελία ενώ πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι θα φτιάξουν νέα επιχείρηση στη Κίνα –λόγω των αυστηρών κανονισμών βιοηθικής της Ν. Κορέας που δεν τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν ανθρώπινα ωάρια για πειραματικούς σκοπούς.

  Ο Xu πάντως φαίνεται ότι σκοπεύει να γίνει ο πρώτος προμηθευτής κλωνοποιημένων βοοειδών αφού έχει ήδη ξεκινήσει να παράγει γενετικά πανομοιότυπα ζώα. Εξηγεί ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την κτηνοτροφία στην Κίνα καθώς θα εξοικονομούνται πολλά χρήματα αφού το ίδιο ζώο θα είναι διαθέσιμο σε πολλά… ‘αντίγραφα’. Υποστηρίζει ακόμα ότι όταν πρόκειται για ζητήματα διατροφής είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η ίδια ποιότητα σε ό,τι τρώμε και λέει ότι η κλωνοποίηση είναι ο κατάλληλος και πιο ενδεδειγμένος τρόπος να φτάσουμε σε αυτό.

hi_5167

  Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν αφεθεί ασχολίαστα από τον διεθνή τύπο και την επιστημονική κοινότητα και ο Xu έχει δεχθεί αρκετή κριτική για τις απόψεις του. Επίσης είναι σημαντικό να μη συγχέει κανείς την έννοια της γενετικής μηχανικής με την έννοια της κλωνοποίησης. Στόχος της γενετικής μηχανικής είναι να τροποποιήσει το γενετικό υλικό ενός οργανισμού –εισάγοντάς του για παράδειγμα ένα γονίδιο άλλου οργανισμού που θα του προσδώσει μια νέα ιδιότητα. Στόχος της κλωνοποίησης είναι η δημιουργία νέων οργανισμών γενετικά ταυτόσημων με τον αρχικό.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.