Εντυπωσιακά πλάνα από..... τον μικρόκοσμο! | Biology.gr

Εντυπωσιακά πλάνα από….. τον μικρόκοσμο!

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ‘Small World Photomicrography’ της Nikon για το 2015. Στο διαγωνισμό αυτόν λαμβάνουν μέρος κυρίως επιστήμονες, οι οποίοι στέλνουν φωτογραφίες που έχουν τραβήξει με μικροσκόπια τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφοι. Πολύχρωμα κύτταρα, κάθε είδους μικροοργανισμοί, ακόμα και τεχνητά «οργανοειδή» κάνουν την εμφάνισή τους στην οθόνη μας εισάγοντάς μας στο μικρόκοσμο που κρύβεται γύρω μας… Σας παρουσιάζουμε τα δέκα πρώτα βραβεία!

bee-eye100x

Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Ralph Claus Grimm από την πόλη Jimboomba στο Queensland της Αυστραλίας, φωτογραφίζοντας το μάτι μιας μέλισσας καλυμμένο από γυρεόκκοκους! Η φωτογραφία τραβήχτηκε με την τεχνική του ανακλούμενου φωτός και είναι πραγματικά εντυπωσιακή!

 

 


Το δεύτερο βραβείο κέρδισαν οι KLectinFISHristen Earle, Gabriel Billings, KC Huang και Justin Sonnenburg από το Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια. Η φωτογραφία τους τραβήχτηκε με συνεστιακό μικροσκόπιο και απεικονίζει μια μικρή περιοχή από το παχύ έντερο ποντικού (με μπλε βλέπουμε τους πυρήνες του ιστού του παχέος εντέρου) η οποία έχει εποικιστεί από μεγάλο αριθμό βακτηρίων (φαίνονται με κόκκινο) τα οποία παράγουν μεγάλη ποσότητα βλέννας (με πράσινο).


ΤρHumped-bladderwort-mouthίτος στη σειρά ήρθε ο Dr Igor Siwanowicz από το Howard Hughes Medical Institute στη Virginia των ΗΠΑ, ο οποίος μας δίνει μια εικόνα του στόματος του σαρκοφάγου θαλάσσιου φυτού Utricularia gibba από συνεστιακό μικροσκόπιο! Η εικόνα είναι εντυπωσιακή…


DHM_Nikon_1

Ένας μικροσκοπικός μαστικός αδένας, κατασκευασμένος στο εργαστήριο κέρδισε το 4o βραβείο για τους δημιουργούς του! Οι Daniel H. Miller και Ethan S. Sokol από το Whitehead Institute for Biomedical Research στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, μας δείχνουν μια εικόνα από συνεστιακό μικροσκόπιο του μικροσκπικού οργανοειδούς μαστικού αδένα. Τα οργανοειδή αποτελούν ‘μικρογραφίες’ οργάνων του σώματος και είναι κατασκευασμένα στο εργαστήριο προκειμένου να δώσουν στους ερευνητές την ικανότητα να μελετήσουν τη δομή και τις λειτουργίες των εκάστοτε οργάνων.


Seano_MGH02-hires

Οι Dr Giorgio Seano και Dr Rakesh Jain από το Harvard κέρδισαν το 5ο βραβείο με μια φωτογραφία που απεικονίζει το αγγειακό δίκτυο του εγκεφάλου ενός ποντικού που πάσχει από γλοιοβλάστωμα. Χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Optical Frequency Domail Imaging System το οποίο επιτρέπει την τρισδιάστατη αναπαράσταση της δομής.


2015-03-20_13-31-53-M=B-R=6-S=4_hfΣτην 6η θέση βλέπουμε τον αναπαραγωγικό σχηματισμό ενός βρύου, φωτογραφημένο με την τεχνική του ανακλούμενου φωτός από τον Henry Koskinen από το Ελσίνκι της Φινλανδίας.

 

 


Darling_Starfish

Στην 7η θέση συναντάμε έναν αστερία φωτογραφημένο με συνεστιακό μικροσκόπιο σε μεγέθυνση 10 φορές, από τον Evan Darling, από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center  στις ΗΠΑ.


earΟ Tomoko Yamazaki από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH)  των ΗΠΑ, κέρδισε το 8ο βραβείο και  μας δείχνει πώς φαίνεται το νευρικό και το αγγειακό δίκτυο στο δέρμα του αυτιού ενός ποντικού σε μεγέθυνση 10 φορές μέσα από το συνεστιακό μικροσκόπιο!

 


gAG-GFP-SUPg-3VN7

Στην 9η θέση ο Dr Nathanael Prunet από το Caltech μας παρουσιάζει νεαρούς βλαστούς του φυτού Arabidopsis σε μεγέθυνση 40 φορές μέσα από συνεστιακό μικροσκόπιο.


Cyzicus-mexicanus--Brooks-AB-Ian-GardinerΣτην 10η θέση βλέπουμε ένα είδος γαρίδας (Cyzicus mexicanus) φωτογραφημένο ζωντανά σε μεγέθυνση 25 φορές με την τεχνολογία σκοτεινού πεδίου. Φωτογράφος είναι ο Ian Gardiner από την Αλμπέρτα του Καναδά.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.