Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες;

Ένα εσωτερικό «ρολόι» κάνει μερικούς ανθρώπους να γερνάνε πρόωρα και να πεθαίνουν πριν την ώρα τους, άσχετα με το αν στη ζωή τους ακολουθούν υγιεινό ή όχι τρόπο ζωής. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας, διεθνούς επιστημονικής μελέτης, που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα  ευρήματα.  Δείχνει ότι το βιολογικό ρολόι συστηματικά τρέχει πιο αργά στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες, γι’ αυτό οι πρώτες τείνουν να ζουν περισσότερο.

Μελέτη

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική Steve Horvath του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA),  έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Aging, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, ανέλυσαν δείγματα αίματος από περίπου 13.000 ανθρώπους. Η ανάλυση έδειξε ότι ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων εμφανίζει πρόωρη βιολογική γήρανση, άσχετα με τον τρόπο ζωής τους.

«Υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή, κοιμούνται δέκα ώρες τη μέρα, κάνουν δουλειά που δεν προκαλεί έντονο στρες και παρόλα αυτά πεθαίνουν νέοι. Δείξαμε ότι μερικοί άνθρωποι έχουν ένα πιο γρήγορο εσωτερικό ρυθμό γήρανσης» ανέφερε ο Horvath. «Βλέπουμε ανθρώπους στα 20 τους που γερνάνε γρήγορα και, 20 χρόνια μετά, συνεχίζουν να γερνάνε γρήγορα. Προφανώς πρόκειται για μια εγγενή διαδικασία» πρόσθεσε.

Όσο πιο γρήγορα «τρέχει» αυτό το βιολογικό ρολόι –άσχετα με την πραγματική χρονολογική ηλικία κάποιου– τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Για το 5% του πληθυσμού που το εσωτερικό ρολόι λειτουργεί πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους ανθρώπους, ο μέσος κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά 50% περίπου.

circadian-5

Οι δείκτες

Οι επιστήμονες έχουν αναζητήσει εδώ και καιρό τον εντοπισμό των βιοδεικτών που αφορούν στη βιολογική ηλικία του κάθε ατόμου, σύμφωνα τον Dr. Douglas Kiel, καθηγητή της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ και ερευνητή του Ινστιτούτου για την έρευνα της Γήρανσης (Institute for Aging Research at Hebrew SeniorLife).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το πόσο γρήγορα κινούνται οι δείκτες του βιολογικού ρολογιού, επιβαρύνονται από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Έτσι, ένας 60χρονος με γρήγορο βιολογικό ρολόι, ο οποίος επιπλέον καπνίζει και κάνει δουλειά που προξενεί στρες, έχει πιθανότητα 75% να πεθάνει μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ενώ ένας συνομήλικός του 60 χρονών με αργό ρολόι, που επίσης έχει άγχος στη δουλειά του και καπνίζει, έχει κατά 45% αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Το βιολογικό ρολόι φαίνεται να τρέχει πιο γρήγορα στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ήδη από την ηλικία των πέντε ετών είναι φανερή η διαφορά ταχύτητας στα «ρολόγια» των δύο φύλων, ενώ στα 40 η «ψαλίδα» της βιολογικής ηλικίας σε βάρος των ανδρών φθάνει κατά μέσο όρο τα ένα έως δύο έτη

«Οι γυναίκες πάντα γερνάνε λίγο πιο αργά από τους άνδρες. Δεν πρόκειται για τον τρόπο ζωής τους, αλλά γι’ αυτή την εσωτερική διαδικασία γήρανσης, που ευνοεί τις γυναίκες» δήλωσε ο Horvath.

«Στη γηριατρική ασχολούμαστε με τη διαφορά ηλικίας των ασθενών μας και πόσο γηρασμένοι είναι όσον αφορά τη φυσιολογία τους», λέει ο Kiel. «Αυτή η έρευνα επικυρώνει το γεγονός ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μεθυλίωση του DNA ως βιοδείκτη για τη βιολογική ηλικία του κάθε ατόμου και αν καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι η μεθυλίωση του DNA επιταχύνει τη γήρανση, μπορούμε να επινοήσουμε στρατηγικές οι οποίες θα επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία και θα μεγιστοποιούν το προσδόκιμο ζωής».

Ο ακριβής ρόλος των επιγενετικών αλλαγών στη γήρανση και στο θάνατο παραμένει άγνωστος, δήλωσε ο Dr. Themistocles Assimes, επίκουρος καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

«Οι μελέτες που επικεντρώνονται μόνο σε περιπτώσεις με καλά τεκμηριωμένα αίτια θανάτου θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να συσχετίσουν τις επιγενετικές τροποποιήσεις με συγκεκριμένες ασθένειες», προσθέτει ο Assimes.

Από το φέτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι άνθρωποι που θα είναι άνω των 65 ετών θα είναι περισσότεροι συγκριτικά με εκείνους που είναι κάτω των 5 ετών για πρώτη φορά στην ιστορία. Μέχρι το 2050 το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 65 ετών θα διπλασιαστεί από το 11% στο 22%. Έτσι, πολλές χώρες ήδη προετοιμάζονται για να μπορέσουν να παρέχουν τα απαραίτητα σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό προϋποθέτει την εύρεση πόρων καθώς το κόστος θα είναι υψηλό ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ασθένειες των ηλικιακά μεγαλύτερων ατόμων.

«Πρέπει να βρούμε τις μεθόδους οι οποίες θα μας επιτρέψουν να παρατείνουμε το χρόνο που παραμένει υγιής ένας άνθρωπος, γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί με τον υγιεινό τρόπο ζωής από την ηλικία των 5 έως 20 ετών», δήλωσε ο Horvath.

Σκοπός των επιστημόνων, λοιπόν, είναι να βρουν τρόπους για να αναστρέψουν το βιολογικό ρολόι όταν λειτουργεί γρήγορα και να επεκτείνουν τη μέση διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μελετώντας τις επιγενετικές τροποποιήσεις οι οποίες θα τους επιτρέψουν να αξιολογήσουν τη χρησιμότητα των θεραπειών αντιγήρανσης στο σύντομο χρονικό διάστημα των 3 χρόνων.

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.