Ο Στυλιανός Λουκά κέρδισε το βραβείο Science & SciLifeLab για νέους επιστήμονες | Biology.gr

Από τη μπανανόφλουδα στα Biomechanics!

Τα IgNobels είναι ένας «θεσμός-παρωδία» του πασίγνωστου θεσμού των βραβείων Nobel και απονέμονται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο του Harvard σε παράξενα ερευνητικά αντικείμενα και αστείες αλλά και ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις! Υπάρχουν 10 κατηγορίες ερευνητικών πεδίων στις οποίες κάθε χρόνο διεκδικούν το βραβείο διάφοροι επιστήμονες με αφορμή τις απίστευτες έρευνες και ανακαλύψεις τους! Μια από τις ανακαλύψεις αυτές, η οποία κέρδισε ένα από τα φετινά IgNobels αφορά το γιατί η μπανανόφλουδα γλυστράει! Ναι, ναι! Καλά διαβάζετε!….

   Ο Καθηγητής  Kiyoshi Mabuchi ,  από το Πανεπιστήμιο Kitasato στην Ιαπωνία κέρδισε το IgNobel Φυσικής για αυτή του την ανακάλυψη! Η ομάδα του Mabuchi  μελέτησε τον συντελεστή τριβής της μπανανόφλουδας, με βάση τον οποίο αναλύονται περεταίρω οι κίνδυνοι του να πατήσει κάποιος τη μπανανόφλουδα, συγκριτικά π.χ. με τις φλούδες άλλων φρούτω_77681378_77681377ν! Πήραν λοιπόν δεκάδες μπανάνες και τοποθέτησαν τις μπανανόφλουδες με την εσωτερική πλευρά προς την επιφάνεια ενός πιάτου προκειμένου να μετρήσουν τον συντελεστή τριβής, που προκύπτει μετά από την εφαρμογή δύναμης. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι ένα πιάτο με
μια μπανανόφλουδα πάνω του είναι 6 φορές περισσότερο ολισθηρό σε σχέση με ένα κενό πιάτο.

  Οι μπανανόφλουδες παρουσιάζουν συντελεστή τριβής 0.066 ενώ φλούδες «μικρότερης ολισθηρότητας» από φρούτα  όπως το μήλο και το κίτρο έχουν συντελεστή 0.125 και 0.225 αντίστοιχα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι μπανανόφλουδες είναι περίπου όσο ολισθηρά είναι τα σκι στο χιόνι!

biomechanics-copy1   Η βιολογική ουσία στην οποία οφείλεται η ολισθηρότητα της μπανανόφλουδας είναι ένας πολυσακχαρίτης που ονομάζεται follicular gel και βρίσκεται στο επικάρπιο της μπανάνας. Το ερευνητικό ενδιαφέρον του Mabuchi εστιάζεται στην επίδραση της τριβής και των φυσικών λιπαντικών ουσιών στις κινήσεις των συνδέσμων, στις αρθρώσεις των ζώων, αλλά και του ανθρώπου. Με την ανακάλυψη του συγκεκριμένου πολυσακχαρίτη ευελπιστεί να σχεδιάσει νέα προσθετικά συνδέσμων και να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των τεχνητών μελών.

  Η μελέτη αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των Biomechanics’, ενός επιστημονικού κλάδου που συνδυάζει τη Βιολογία με τη Μηχανική και ο οποίος εστιάζεται στη μελέτη της δομής και της λειτουργίας βιολογικών συστημάτων, όπως είναι τα επιμέρους όργανα και συστήματα οργάνων των σπονδυλωIOS_slider_1600_637_18τών, με τα μέσα και τις μεθόδους της μηχανικής.

   Το επιστημονικό έργο του Καθηγητή Mabuchi εντάσσεται κυρίως στην κατηγορία του Biotribology, η οποία μελετά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ 2 επιφανειών που έρχονται συχνά σε στενή επαφή, όπως είναι τα οστά του σώματός μας, και τη φθορά που οφείλεται στην τριβή.

 

Print Friendly, PDF & Email
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μείνετε ενήμεροι για νέα και άρθρα μας.